Vláda plánuje dát na pomoc uprchlíkům 168 miliónů

30.10.2015 15:31

Česká republika plánuje do konce letošního roku poskytnout 100 milionů korun (zhruba 3,7 milionu eur) na pomoc zemím, které jsou nejvíce postiženy migrační krizí. Dalších 68 milionů korun (asi 2,5 milionu eur) se chystá uvolnit příští rok. Píše se to v návrhu pro pondělní jednání vlády, který má ČTK k dispozici. Peníze by měly jít zejména do dvou unijních fondů pro Sýrii a pro Afriku, menší část dá Česko na Světový potravinový program (WFP) a Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNCHR).

Vláda plánuje dát na pomoc uprchlíkům 168 miliónů
Foto: archiv T. Jirsa
Popisek: Imigranti v Makedonii

Celkem pět milionů eur z plánované pomoci má jít ve dvou stejných splátkách letos a příští rok do fondu Madad (arabsky pomoc), který založila loni v prosinci Evropská komise s Itálií. Počátečních 40 milionů eur do fondu vložily EU ze svého rozpočtu a Itálie. Později oznámilo příspěvek pět milionů eur například Německo.

První balík peněz z fondu Madad má jít zejména na pomoc nezletilým uprchlíkům v Libanonu, Turecku a Jordánsku, v nichž žije přes čtyři miliony lidí prchajících před válkou v Sýrii. Fond je určen i pro uprchlíky v Sýrii, Iráku, Egyptě či zemích západního Balkánu.

Dalších 0,6 milionu eur vloží Česko do rodícího se fondu pro Afriku, o němž se bude hovořit na maltském summitu EU-Afrika 11. a 12. listopadu ve Vallettě. V tomto fondu bude mít ČR pouze pozorovatelský status.

Do WFP, který distribuuje potraviny uprchlíkům, ČR letos přispěje částkou 400 tisíc eur. Dalších 200 tisíc eur chce Česko poskytnout do UNHCR, který je hlavním koordinátorem pomoci pro uprchlíky ze Sýrie na Blízkém východě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…