Vláda poslala do Sněmovny návrh loterijního zákona. Chce, aby prošel hned v prvním čtení

12.10.2015 15:45

Vláda dnes schválila návrh zákona, kterým se upravuje zákon o loteriích přijatý již roku 1990. Ministr financí Andrej Babiš ho předloží Sněmovně a ta by ho měla schválit již v prvním čtení.

Vláda poslala do Sněmovny návrh loterijního zákona. Chce, aby prošel hned v prvním čtení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Návrh obsahuje diferencované zdanění hazardu podle jeho nebezpečnosti. Nejvyšší daňovou zátěž, a to 28 procent, mají nést provozovatelé technických her – lidově řečených „beden“. Ministr Jiří Dienstbier učinil výjimku, a návrh zákona tak nemusí projít meziresortním připomínkovým řízením.

V rámci návrhu zákona o loteriích vláda překvapivě snížila sazbu za jeden hrací přístroj a den. Zatímco ještě před několika dny se mluvilo o 110 korunách, konečný návrh je 80 korun. Premiér Bohuslav Sobotka k tomu řekl: „I když se sníží ta částka na jeden automat, tak to nezasáhne významným způsobem očekávaný výnos. To znamená, že cílem bylo, abychom zhruba udrželi tu úroveň zdanění, která se dá předpokládat po přijetí nového komplexního zákona o loteriích.“ Ke snížení výše uvedené sazby místopředseda vlády a šéf lidovců Pavel Bělobrádek připomněl: „To znamená, my jsme měli odhad, že to je částka příliš vysoká. To znamená, my bychom zvýšili daně na příští rok více, než budou v roce sedmnáct, což není komfortní pro podnikatelský systém.“

Premiér Bohuslav Sobotka přiznal, že existoval velký tlak ze strany regulovaných subjektů, kterým tak ustoupili. V koalici však panuje jednota, aby zákon byl přijat. „K tomu vyzývám i opozici,“ tvrdil dnes Sobotka. Zástupce provozovatelů videoloterijních terminálů Petr Vrzáň ParlamentímListům.cz řekl, že ho překvapuje chaos při přípravě novely. „Vláda tahá sazby jako hazardér z osudí, ale bez analýzy citlivosti chování trhu na nové zdanění. Navržená struktura zdanění představuje zátěž ve výši 39 procent, což je v rozporu s předpokladem místopředsedy vlády Bělobrádka,“ doplnil Vrzáň. Dnes vládou schválený návrh zákona má začít platit od 1. ledna 2016. Přesně o rok později má vejít v platnost zcela nový zákon o hazardních hrách.   

 

reklama

autor: Josef Petrů

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jděte do háje, má říct občan. Herec Dušek dal návod

11:39 Jděte do háje, má říct občan. Herec Dušek dal návod

Herec Jaroslav Dušek vidí problém ve vztahu státu a občanů. Stát prý „buzeruje“ a občané se musejí p…