Vláda poslala na Hrad návrhy na generály. Koudelka chybí

20.04.2021 21:08

Kromě aktuální kauzy Vrbětic se do popředí dostává BIS a další ozbrojené složky také z jiného úhlu pohledu. Za nedlouho se totiž koná při příležitosti oslav 8. května pravidelný ceremoniál na Pražském hradě k povýšení vojáků, policistů či zpravodajců do generálních hodností ze strany prezidenta republiky. Šéf BIS Michal Koudelka, zdá se, opět stojí mimo hru. Zeman jeho povýšení dlouhodobě blokuje.

Vláda poslala na Hrad návrhy na generály. Koudelka chybí
Foto: archiv
Popisek: Michal Koudelka, ředitel Bezpečnostní informační služby

Anketa

Rusko vyhostilo 20 lidí z naší ambasády v Moskvě. Má ČR vyhostit další ruské diplomaty?

12%
88%
hlasovalo: 17624 lidí

Mediální pozornosti má BIS nyní díky odhalení příslušníků ruské tajné služby GRU, kteří podle dosavadních poznatků způsobili v roce 2014 explozi muničních skladů ve Vrběticích, více než dostatek. Kontrarozvědka totiž byla klíčovým aktérem v rámci objasňování případu. Minimálně stejně důležitou úlohu zastala Národní centrála proti organizovanému zločinu. Ta zase kauzu vyšetřuje.

Do hledáčku pozornosti se ovšem dostává i blížící se výročí vítězství Spojenců ve druhé světové válce 8. května, při kterém pravidelně prezident republiky na Pražském hradě na návrh vlády povyšuje vojáky, policisty či zpravodajce do generálských hodností. „V tuto chvíli se zdá, že ani nyní prezentovaná operace BIS Babišův kabinet k nominaci Koudelky nemotivovala. Na základě několika indicií se navíc zdá, že vláda na svém stanovisku setrvá,“ uvádí server Aktuálně.cz s tím, že vláda se již povýšením generálů zabývala v polovině dubna. Nominace vznesli ministr obrany Lubomír Metnar, ministr vnitra Jan Hamáček a ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Jejich návrhy kabinet schválil.

Je tu ale ještě jeden orgán, který má právo na generálskou nominaci – je jím Úřad vlády. Ten zodpovídá za návrh na povýšení ředitele BIS. „Na jednání vlády zastupuje úřad premiér Andrej Babiš. Jenže kolegům návrh nepřednesl na zasedání 12. dubna ani na schůzi o týden později. Proč tak neučinil, není jasné. Premiér obdobně jako Úřad vlády na opakované dotazy Aktuálně.cz neodpověděl,“ přibližuje server s tím, že vhodný čas už uběhl. Premiér příležitostí měl hned několik, ale nekonal.

Server Aktuálně.cz nicméně poukazuje na jistý kontrast k chybějící nominaci pro Koudelku. Vláda totiž ocenila jiného zpravodajce – ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace Marka Šimandla. V čele ÚZSI stojí od září 2018, Koudelka řídí BIS o dva roky déle. „Osobním přístupem výrazně přispívá k rozvoji demokratického bezpečnostního systému České republiky. Ve výkonu funkce, v oblasti zajištění bezpečnosti České republiky, dosahuje vynikajících výsledků,“ stojí k Šimandlovi v návrhu, jejž má Aktuálně.cz k dispozici.

„Pokud prezident Zeman Šimandla povýší, ředitel BIS bude jediným šéfem tuzemské tajné služby, který není generálem,“ poukazuje na fakta server s tím, že rekapituluje dosavadní tendence o povýšení ředitele BIS Michala Koudelky, o které vláda opakovaně stála. Poprvé tak učinila v roce 2018, prezident však žádosti nevyhověl. Obdobně tak učinil v následujících čtyřech pokusech. „Pan Koudelka podle mého názoru není člověk na svém místě,“ řekl například Zeman v říjnu 2018. „Koudelka před svým jmenováním ředitelem BIS vedl ve službě kontrašpionáž, tedy monitorování aktivity nepřátelských tajných služeb na našem území. Jak plyne z výročních zpráv BIS, jsou jimi zpravodajci Ruska a Číny. Zeman se dlouhodobě snaží těmto režimům vycházet vstříc,“ přibližuje server s tím, že Koudelka se netají kritickým přístupem k Číně a Rusku.

Prezident Zeman proti řediteli BIS pravidelně vystupuje nepřátelsky.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…