Vláda posvětila vypsání tendrů na výstavbu 50 km dálnic a silnic

06.03.2014 7:14

Vláda ve středu večer schválila vypsání tendrů na výstavbu téměř 50 kilometrů nových dálnic a silnic první třídy. Novinářům to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Jde o parametry osmi velkých veřejných zakázek na vybudování například dvou úseků dálnice D3, prodloužení rychlostní komunikace R4 nebo o průtah přes Červenohorské sedlo.

Vláda posvětila vypsání tendrů na výstavbu 50 km dálnic a silnic
Foto: Radek Kraus
Popisek: Dálnice D3

Předpokládaná hodnota těchto zakázek je zhruba 8,8 miliardy korun bez DPH. Návrh kabinetu předložil ministr dopravy Antonín Prachař (ANO).

Největší z hlediska délky stavby a ceny jsou zakázky na nové úseky dálnice D3 z Borku do Ševětína a z Ševětína dále do Bošilce na Českobudějovicku. První z veřejných zakázek představuje stavbu téměř 11 kilometrů dálnice za 1,7 miliardy korun. Druhý osmikilometrový úsek má podle Ministerstva dopravy vyjít na 2,3 miliardy korun.

Přeložka silnice I/68 Třanovice - Nebory na Českotěšínsku si vyžádá 2,1 miliardy korun, povede severněji než současná komunikace a vyhne se obcím Hnojník a Střítež. Cena ostatních tendrů na stavbu R4 mezi Skalkou a křížením se silnicí druhé třídy 118, I/44 z Koutů nad Desnou na Červenohorské sedlo, Obchvatu Znojma a stavba zhruba pěti kilometrů silnice první třídy I/34 Božejov - Ondřejov - Pelhřimov se pohybuje ve stovkách milionů korun.

Na jednotlivé zakázky chystá dopravní resort otevřená výběrová řízení. Vítěze soutěží vybere především podle nabídnuté ceny. Hodnota zakázky bude představovat 90 procent celkového hodnocení. Zbylých deset procent připadá na délku záruční doby, kterou budou stavební firmy ochotny na stavbu komunikací poskytnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…