Vláda přerušila jednání o rozpočtu. Do příštího týdne

12.09.2016 22:11

Vláda dnes podle očekávání přerušila do 21. září jednání o státním rozpočtu na příští rok. Kabinet ještě musí dořešit dodatečné požadavky ministerstev. Na Twitteru o tom informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Návrh rozpočtu se schodkem 60 miliard korun dnes podpořili zástupci zaměstnavatelů, odborů i prezident Miloš Zeman. Materiál naopak kritizuje pravicová opozice.

Vláda přerušila jednání o rozpočtu. Do příštího týdne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze vlády. Na programu byla mimo jiného analýza hrozeb pro Českou republiku nebo zpráva o situaci v oblasti migrace k 31. březnu

„Jednat se bude ještě o financování sociálních služeb, rozpočtech vysokých škol nebo bezpečnosti,“ uvedl Sobotka.

V aktuálním návrhu rozpočtu ministerstvo financí ve srovnání s červnem snížilo celkové výdaje a příjmy, a to o 15,4 miliardy korun. Důvodem je především nižší odhad příjmů z rozpočtu EU a dalších finančních mechanismů. Plánovaný schodek zůstal na 60 miliardách korun. Celkové příjmy rozpočtu by tak měly příští rok být 1 244,7 miliardy korun a výdaje 1 304,7 miliardy korun.

Rozpočet počítá s růstem platů učitelů a zdravotníků, zvýšením peněz za státní pojištěnce a růstem důchodů. Platy učitelů již od letošního září stouply o osm procent, platové tarify vzrostly o šest procent. Od listopadu by měly vzrůst mzdy policistům, hasičům, pracovníkům ve veřejné sféře, ale také asi 22 000 vojáků.

Kabinet rovněž na jaře rozhodl, že stát odvede příští rok na zdravotní pojištění za děti, důchodce či nezaměstnané o 3,6 miliardy korun více než letos. To by mělo umožnit od ledna zvýšit o deset procent platy zdravotníkům. Vláda schválila i zvýšení výdajů na vědu o 3,75 miliardy Kč.

V návrhu rozpočtu na příští rok ovšem sociální demokraté požadovali 700 milionů korun na sociální služby, 300 milionů korun na vysoké školy a 1,3 miliardy korun na posílení bezpečnosti a financování protiteroristických opatření.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová během jednání vlády novinářům sdělila, že se vláda na vyčlenění 700 milionů korun na sociální služby shodla. Stále ještě ovšem v jejím resortu zbývá dořešit 400 milionů korun na rekonstrukce sociálních zařízení, 400 milionů na dotační titul ohledně sociálních prací v krajích a na další místa na úřadech práce.

ČSSD by také ráda valorizovala důchody, a to průměrně o 300 korun měsíčně, nikoli 200 korun, jak se koalice dohodla na jaře. Pokud se více než tři miliardy korun nenajdou, navrhne Sobotka stejně jako letos jednorázový příspěvek penzistům ve výši 1 200 korun.

S jednorázovým příspěvkem přitom vyslovil souhlas i ministr financí Andrej Babiš (ANO). Valorizaci penzí o 300 korun měsíčně místo 200 korun odmítl.

„Navrhovat v kontextu současného ekonomického růstu, ale i pozitivního vývoje plnění letošního rozpočtu schodek 60 miliard korun je naprosto absurdní, neodráží to makroekonomickou realitu a nikdo takový rozpočet nemůže brát vážně. Odpovědná vláda by připravila vyrovnaný rozpočet, který by se poctivě snažila naplnit,“ uvedl ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Sobotka dnes během dne uvedl, že očekává, že debata o rozpočtu bude pokračovat příští týden a dokument schválí za dva týdny. Sněmovně musí kabinet rozpočet odevzdat do konce měsíce.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…