Vláda přerušila projednávání Zemanovy cesty do Moskvy

09.04.2015 6:30

Vláda odložila rozhodnutí o květnové cestě prezidenta Miloše Zemana do Moskvy na oslavy 70. výročí konce druhé světové války na příští zasedání. Na něm má ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) předložit podrobnější informace o programu cesty. Po nočním jednání kabinetu to dnes oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Vláda přerušila projednávání Zemanovy cesty do Moskvy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman s obrázkem od ukrajinských dětí

Podle premiéra se názory ministrů na cestu různily, a proto se vláda jednomyslně rozhodla debatu o jejím schválení přerušit. Lidovci už předem hrozili, že ji nepodpoří, bude-li v prezidentově programu účast na vojenské přehlídce. Ta nepřipadá jako vhodný způsob uctění památky vojáků padlých při osvobozování Československa ani šéfovi hnutí ANO a vicepremiérovi Andreji Babišovi. Naopak Sobotka ještě před schůzí vlády prohlásil, že ministři za ČSSD Zemanovu cestu do Moskvy blokovat nebudou. 
   
"Požádali jsme pana ministra zahraničí, aby v komunikaci ministerstva zahraničí a kanceláře prezidenta republiky zjistil aktuální podrobnosti, které se budou týkat celého programu," uvedl Sobotka na tiskové konferenci po nočním jednání kabinetu. "Pan Zaorálek by je měl předložit příští týden a předpokládám, že bychom se k tomuto bodu měli vrátit," dodal. 
   
Podle vicepremiéra a předsedy lidovců Pavla Bělobrádka vláda zatím nedostala oficiální informace o programu prezidentovy návštěvy v Moskvě, která se má uskutečnit od 8. do 10. května. "Já myslím, že je ještě dostatek času na schválení této cesty," poznamenal šéf KDU-ČSL. Pokud by vláda prezidentovu cestu neschválila, musel by ji zaplatit z vlastních prostředků. Náklady na ni byly vyčísleny na více než 600.000 korun bez započítání dopravy armádním speciálem. 
   
Kromě některých členů vlády Zemanovu plánovanou cestu hlasitě kritizuje i pravicová opozice. Prezident na ní ale trvá. Svou neúčast na moskevských oslavách konce druhé světové války v Evropě by prý považoval za urážku 150.000 sovětských vojáků, kteří při osvobozování Československa padli. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…