Vláda přijala sedm opatření, která mají zabránit sociálním nepokojům

11.12.2013 17:59

Nepokojům, jaké se objevily v minulosti na Šluknovsku, v Duchcově či v Českých Budějovicích, má v Česku pomoci zabránit sedm opatření. Patří mezi ně třeba změny v dávkách na bydlení, terénní práce v ghettech či obnovení veřejné služby, tentokrát ale za odměnu. Schválila to vláda. Z původně navrhovaného seznamu kroků vypadla příprava legislativní úpravy sociálního bydlení. ČTK o tom informovala vládní agentura pro sociální začleňování.

Vláda přijala sedm opatření, která mají zabránit sociálním nepokojům
Foto: Radek Kraus
Popisek: Nepokoje na sídlišti Máj v Českých Budějovicích

"Je nutné systémově zasáhnout proti zneužívání dávek majiteli ubytoven. Stát také musí pomoci zajistit, aby lidé, kteří mohou pracovat, měli takovou možnost," uvedl ředitel agentury Martin Šimáček.

V Česku existuje kolem 400 ghett

V Česku přibývá ghett. Podle expertů by jich mohlo být přes 400. Většinou v nich žijí Romové. Problémy těchto lokalit prorůstají podle nedávné vládní zprávy do okolí. Autoři návrhu opatření uvedli, že impulsem pro vyostření situace mohou být "banální problémy v soužití". Nepokoje se objevily v několika městech. Extremisté pořádali protiromské pochody, do nichž se začali zapojovat i místní obyvatelé.

V ghettech mají začít působit terénní pracovníci, vzniknout má síť potřebných sociálních služeb. Ministerstvo práce má do konce března navrhnout, jak by se dal systém dlouhodobě financovat. Doplatky na bydlení mají odpovídat obvyklému nájmu, ubytovny budou muset mít minimální standard. Má to zamezit takzvanému "obchodu s chudobou", kdy peníze od státu plynou přímo provozovatelům ubytovacích zařízení.

Novely už připravilo ministerstvo práce. Do konce března by mělo také přijít s řešením k obnovení veřejné služby a s tím, jak by se odměňovala. Ústavní soud totiž povinnou službu bez odměny, na kterou mohly úřady práce posílat nezaměstnané, zrušil.

Stát musí přesvědčivě bojovat proti mýtům o údajném zvýhodňování jedné skupiny obyvatel

V oblastech s ghetty by měl úřad práce přispět na vznik míst a měl by je dotovat. Počítá se i s opatřeními ve vzdělávání. Ministerstvo spravedlnosti spolu s agenturou mají do konce března vyhodnotit možnosti oddlužení a případně připravit nové nástroje. Příslušní ministři by také měli v médiích reagovat na případné nepravdivé zprávy o Romech a informovat o opatřeních proti růstu napětí. "Stát a jeho představitelé musí přesvědčivou argumentací a jasným osobním postojem aktivně bojovat proti mýtům o údajném zvýhodňování jedné skupiny obyvatel, které se nyní nezadržitelně šíří zvláště prostřednictvím sociálních sítí, ale i dalších médií," dodal Šimáček.

Materiál původně počítal i s legislativní úpravou sociálního bydlení, kterou mělo ministerstvo pro místní rozvoj nachystat do pololetí příštího roku. Tento bod ale z dokumentu vypadl. Ministerstvo pro místní rozvoj argumentovalo tím, že do konce roku předloží koncepci sociálního bydlení. Podle ní se pak má postupovat.

Seznam opatření připravila skupina, v níž byli zástupci několika resortů. Vedla ji bývalá vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková. Podklady k opatřením připravila agentura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…