Vláda připravila několik změn, týkají se veřejných zakázek i druhého pilíře

31.07.2013 13:21

Vláda během svého jednání schválila několik novel, naopak jiné odmítla. Podpořila například novelu, podle níž se nebude muset rušit zadávací řízení u zakázek, když se objeví jediná nabídka. Naopak odmítla novelu exministra financí Miroslava Kalouska, která má umožnit lidem z druhého penzijního pilíře po pěti letech vystoupit. Rozhodne o nich ještě Parlament.

Vláda připravila několik změn, týkají se veřejných zakázek i druhého pilíře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Jiřího Rusnoka

Vláda schválila novelu, která mimo jiné zachovává současný limit pro veřejnou zakázku malého rozsahu u stavebních prací na třech milionech korun. Do Poslanecké sněmovny by se materiál mohl dostat v září. Jde už o dvacátou novelu tohoto zákona.

Novela mění také povinnost zrušit zadávací řízení, pokud přijde jen jedna nabídka. To podle ministra pro místní rozvoj Františka Lukla, který na ministerský post přišel jako starosta Kyjova, paralyzuje hlavně malé obce, do jejichž výběrových řízení se často hlásí pouze jediný zájemce.

Vláda Jiřího Rusnoka navíc odmítla novelu exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), která má umožnit lidem z druhého penzijního pilíře po pěti letech vystoupit, a spoření ve fondech tím zatraktivnit. Podle premiéra vláda považuje takovou změnu za nesystémovou. Proti novele se již dříve postavila ČSSD.

Podle analytiků by ale norma mohla zvýšit dosud malý zájem lidí o tuto formu důchodového spoření. O návrhu rozhodne Parlament. "To jsou věci, které mají fungovat desítky let. Představa, že budeme upravovat legislativu sociálního zabezpečení formou poslaneckých pozměňovacích návrhů po půl roce fungování nové právní úpravy, je neskutečná," řekl novinářům Rusnok.

Dále vláda zaujala negativní stanovisko k návrhu zákona, který se týká tolerance prostituce. Poslanec Viktor Paggio (LIDEM), který normu navrhl, v ní chce obcím umožnit, aby měly právo vymezit veřejná prostranství sloužící k nabízení prostituce.

Podle Paggia je hlavním cílem jeho návrhu otevřeně prohlásit prostituci za legální, a to včetně souvisejících doprovodných činností. Obdobný návrh na regulaci prostituce předložilo poslancům i Hlavní město Praha. O návrzích rozhodne Parlament.

Vláda také schválila návrh nařízení, které řeší způsob investování investičních fondů a jejich obhospodařování. Návrh vychází ze schváleného zákona o investičních společnostech a investičních fondech a upřesňuje činnost fondů, podmínky pro přijetí nebo poskytnutí úvěru nebo půjčky, daru nebo zajištění dluhu jiné osoby.

Na nařízeních vlády vydělají včelaři. Ti získají v následujících třech letech z evropských fondů a státního rozpočtu více než 230 milionů korun. Nařízení, které to umožní, totiž schválila vláda.

Dotaci budou včelaři moci využít například na obnovu včelstev, boj proti nemoci varroáze či na rozbory medu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…