Vláda přiznává vlastní chyby, říká oranžový Sobotka. Nedůvěra přijde brzy

01.03.2012 17:58

Kdy se ČSSD pokusí sesadit pravicovou vládu? Nejen na to odpovídal předseda nejsilnější opoziční strany Bohuslav Sobotka (ČSSD) v dnešních Dvaceti minutách Radiožurnálu na Českém rozhlase 1. Bude to prý co nejdřív, protože tato vláda selhává a dokonce to podle Sobotky sama přiznává. Reagoval také na otázku, koho by nakonec ČSSD ráda viděla na Hradě. A podpoří senátoři ČSSD nominaci Zdeňka Koudelky na pozici soudce Ústavního soudu.

Vláda přiznává vlastní chyby, říká oranžový Sobotka. Nedůvěra přijde brzy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

K osobě pana Koudelky budou prý oranžový senátoři přistupovat stejně odpovědně, jak to dělali i s jinými kandidáty. Předseda strany v pořadu prohlásil, že rozhodnutí nechá zcela na vůli členů horní komory.

Stojíme především o odborníka, zdůraznil předseda ČSSD

Nepředpokládám, že bychom jako vedení ČSSD dávali nějaká doporučení našemu senátorskému klubu, uvedl Sobotka.

V této souvislosti připomněl, že v případě kandidátů na ústavní soudce nesmí hrát roli původní politická příslušnost kandidáta, pouze jeho odbornost. Platí to také proto, že ČSSD se v poslední době na Ústavní soud obrací relativně často, a proto je v zájmu ČSSD, aby post soudce obsadil kvalitní kandidát.

Nechci debatu předem omezovat

K tématu prezidentského kandidáta ČSSD zopakoval Sobotka pouze teze známé z jeho dřívějších vystoupení. Prý by nerad omezoval debatu o kandidátovi ČSSD na jediné jméno a právě proto sám navrhl ČSSD nominovat prozatím dva muže – nestraníka Jana Švejnara a senátora Jiřího Dienstbiera (ČSSD).

„Definitivní rozhodnutí je v rukou Ústředního výkonného výboru strany. Pro nás je ta situace zvláštní v tom, že mi nechceme vybírat kandidáta jen na stranické bázi,“ prohlásil Sobotka, následně odmítl možnost, že by ve straně nechal uspořádat vnitrostranické referendum o podpoře těchto dvou mužů a to především proto, že Jan Švejnar se ještě definitivně nerozhodl kandidovat.

 „Kdyby se jeden či oba pánové nakonec rozhodli nekandidovat, musela by ČSSD vybírat nová jména,“ uzavřel toto téma Sobotka. Odmítl také prozradit, kolik peněz je ČSSD ochotna vložit do předvolební prezidentské kampaně na podporu svého muže.

Sbíráme podpisy

V závěru pořadu Sobotka tvrdě zkritizoval další úsporné plány vlády. Stínový premiér podle vlastních slov nezpochybňuje nezbytnost úsporných kroků, ale obratem k tomu dodává, že by zvolil zásadně jinou cestou, než kterou si vybral ministr financí Kalousek (TOP 09)

„Není možné na jedné straně snižovat daně a na straně druhé propouštět policisty. Prohlášení ministra financí ukazuje, že jdeme špatným směrem. ČSSD by se v případě vládnutí do podobně tíživé ekonomické situace vůbec nedostala, protože by zachovala např. progresivní zdanění. Stejně tak by zvýšila daně firmám. Omezili bychom výdajové paušály, či zrušili úlevy z nákupu dražších vozidel. Tuto úlevu zavedl právě ministr Kalousek,“ zdůrazňoval Sobotka.

V závěru posluchače ujistil, že ČSSD už sbírá podpisy poslanců potřebné k vyslovení nedůvěry vládě Dodal, že kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) vyzývá k nezbytné diskusi o dalších opatřeních. Vše by se mělko odehrát co nejrychleji. Půjde-li vše dobře, tak je ideálním termínem, polovina března.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Xaver z televizní rady? Nejde o Vašáryovou, jde o poplatky, naznačuje

18:29 Xaver z televizní rady? Nejde o Vašáryovou, jde o poplatky, naznačuje

Povolební vyjádření herečky a diplomatky Magdy Vášáryové o tom, že vítěznou stranu Směr-SD volila i …