Vláda probere snížení doplatků na léky a valorizaci pojistného

30.01.2017 6:22

Ministři dnes posoudí návrh na snížení doplatků za léky pro děti a seniory. Vrátí se také k návrhu zákona, který má zajistit pravidelnou valorizaci zdravotního pojistného za státní pojištěnce. Na jeho kompromisní variantě se dohodli ministři financí a zdravotnictví Andrej Babiš (ANO) a Miloslav Ludvík (ČSSD) počátkem ledna. Podle dohody by měl stát v letech 2018 až 2020 přidat na platby za státní pojištěnce 3,5 miliardy korun ročně navíc.

Vláda probere snížení doplatků na léky a valorizaci pojistného
Foto: Archiv PL
Popisek: Úřad vlády ČR

Vláda probere také návrh, který má policisty a další příslušníky bezpečnostních sborů zbavit povinnosti sloužit ročně 150 hodin přesčasů bez nároku na náhradní volno či odměnu, s výjimkou zákonem vyhlášených krizových stavů. Novela ministerstva vnitra navrhuje také zavedení náborových příspěvků, které by se měly pohybovat od 30.000 do 150.000 korun. Zákon by mohl platit od 1. ledna 2018.

Ministři projednají také mandát, s nímž poletí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) příští týden na neformální summit EU na Maltu, kde budou evropští lídři jednat o migraci a o budoucnosti unie. Kabinet se rovněž bude zabývat situací kolem nadcházejícího odchodu Británie z EU a možnou kandidaturou na přesídlení některých unijních agentur z Británie do Česka.

Další bod dnešního jednání ministrů ve Strakově akademii - insolvenční novela - má rozšířit možnost oddlužení. Lidé by podle ní do procesu oddlužení mohli vstoupit bez ohledu na výši svých dluhů, proces by trval tři, pět nebo sedm let v závislosti na výši splacených pohledávek.

Po týdnu se vláda vrátí k návrhu na nominaci zvláštního zmocněnce pro Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě Štefana Fülleho do funkce českého kandidáta na pozici generálního tajemníka této organizace.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…