Vláda projedná dary mezinárodním institucím za 37,24 milionu korun

02.11.2019 9:57

Česko by mělo do konce roku darovat vybraným mezinárodním organizacím a institucím 37,24 milionu korun. Příslušný návrh ministerstva zahraničí projedná v pondělí vláda. Navržené dary vycházejí z Koncepce zahraniční politiky ČR schválené v roce 2015 a podle ministerstva zahraničí jsou významným nástrojem pro prosazování cílů české zahraniční politiky, píše ČTK.

Vláda projedná dary mezinárodním institucím za 37,24 milionu korun
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Podle návrhu ministerstva zahraničí by se měly finanční dary rozdělit mezi 48 organizací a institucí. Poskytnutí daru podle předkládací zprávy vychází z politických rozhodnutí jednotlivých členů vlády a je vázáno na projekty, které souvisejí s národními zájmy Česka.

Nejvyšší dar ve výši 5,35 milionu korun by měl jít do svěřenského fondu NATO, který slouží k posílení spolupráce s kandidátskými a partnerskými zeměmi aliance. Pět milionů korun by podle návrhu ministerstva zahraničí měl dostat rakouský Institut humanitních věd (IWM), na jehož podpoře se Česko a Rakousko dohodly v roce 2017. Peníze by měly jít zejména na podporu výzkumu díla českého filosofa Jana Patočky, především jeho prací týkajících se Evropy.

Materiál počítá i s darováním 2,5 milionu korun Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) s cílem podpořit aktivity v oblasti digitalizace, stejná částka má jít i pro Mezinárodní agenturu pro atomovou energii. Dvoumilionový dar by měl jít pro Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva, 1,75 milionu korun by měla dostat mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která monitoruje situaci v konfliktních oblastech na východě Ukrajiny. Menší příspěvky směřují například pro svěřenský fond, který se zabývá odminováním v oblasti bývalé Jugoslávie, nebo na stipendia Rádia Svobodná Evropa pro novináře z Ruska a balkánských zemí.

Česko poskytuje dary mezinárodním organizacím a institucím každoročně. Loni na tyto účely vyčlenilo 24,53 milionu korun. Peníze na poskytnutí darů čerpá ministerstvo zahraničí ze svého rozpočtu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…