Vláda projedná hospodářský růst i jmenování soudců

01.12.2014 6:05

Vláda se dnes chystá projednávat plán na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti v Česku. Podle něj by v příštích letech mělo víc peněz plynout do budování silnic, startovacích bytů či školek, růst by měla minimální mzda, snížit by se měla administrativní zátěž či energetická náročnost budov. Kabinet se bude zabývat i zrušením sporného zákona o úrazovém pojištění, jmenováním soudců či kroky ke zlepšení vzdělávání romských dětí.

Vláda projedná hospodářský růst i jmenování soudců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě 24 soudců a soudkyň obecných soudů České republiky

Plán na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti, který počítá s opatřeními pro zbytek letoška a pro příští rok, projednávala několikrát tripartita. Naposledy se mu věnovala před pár týdny, pozvala i prezidenta Miloše Zemana. Kabinet chce na jednotlivá opatření využít hlavně peněz z evropských fondů.

Vláda má v programu i novelu zákoníku práce, která ruší sporný zákon o úrazovém pojištění. Ten sice platí od roku 2006, ale stále není účinný. Naposledy se jeho účinnost odsouvala letos, a to na rok 2017. Kabinet projedná také návrh na jmenování 27 nových soudců. Nejvíc z nich by mělo zamířit do obvodu Krajského soudu v Ústí nad Labem. Zabývat by se měl i kroky ke zlepšení vzdělávání romských dětí. Počítá se mimo jiné s tím, že by poslední rok školky byl povinný. Česko čelí dlouhodobě kritice za to, že velká část romských dětí končívá ve "zvláštních školách", tedy v praktických školách pro školáky s lehkým mentálním postižením.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…