Vláda projedná, jak zajistit růst. Chce podpořit export i stavbu infrastruktury

30.11.2014 15:29

Vláda v pondělí projedná akční plán podpory hospodářského růstu. Ten počítá s podporou exportu, investicemi do infrastruktury, zvyšováním minimální mzdy nebo posílením úřadů práce. Vyplývá to z materiálu, který má ČTK k dispozici.

Vláda projedná, jak zajistit růst. Chce podpořit export i stavbu infrastruktury
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání vlády premiéra Bohuslava Sobotky

Plán je koncipovaný na zbytek roku 2014 a na rok 2015. Každé opatření má gestora, termín a indikátory plnění a implementace plánu a případné návrhy a doporučení vládě ve věci dalšího postupu. Plnění opatření bude čtvrtletně zajišťovat porada ekonomických ministrů v rozšířeném složení pod vedením předsedy vlády. 

Návrh počítá s financováním z evropských fondů a zefektivněním zadávání veřejných zakázek jako nástroje podpory výstavby a podnikání, ale také boje proti korupci. Plánuje také zefektivnění povolování staveb. Export chce vláda podporovat prostřednictvím zajištění úvěrové pomoci a pojištění. Zaměří se na vývoz investičních celků a technologií a na exportéry z řad malých a středních firem. Bude posilovat obchodní oddělení zastupitelských úřadů, a to zejména na Dálném východě, v Jižní Americe a Africe. 

Stát chce investovat do projektů s vysokým multiplikačním efektem, zejména do výstavby páteřní infrastruktury, ale též projektů umožňujících vyšší participaci na trhu práce. Hodlá také zvýšit potenciál sektoru informačních a komunikačních technologií prostřednictvím budování rozvinuté infrastruktury umožňující přístup k vysokorychlostnímu internetu o rychlosti alespoň 30 Mbit/s. 

Zaměstnanost hodlá podporovat prostřednictvím posílení kapacit úřadů práce o 600 míst, pomoci dlouhodobě nezaměstnaným i usnadněním sladění pracovního a rodinného života. Postupně chce také zvyšovat minimální mzdu ze stávajících 34 procent průměrného výdělku až na 40 procent. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…