Vláda projedná jmenování 15 nových soudců a předsedy Bořka

19.07.2014 12:18

Vláda na své pondělní schůzi projedná nominaci Milana Bořka na předsedu brněnského krajského soudu. Zabývat se bude také návrhem na jmenování 15 nových soudců včetně experta na správní právo Filipa Dienstbiera, který by měl zamířit k Nejvyššímu správnímu soudu. Vyplývá to z materiálů, které má ČTK k dispozici.

Vláda projedná jmenování 15 nových soudců a předsedy Bořka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání vlády právě začalo

Na schůzi, které se zúčastní prezident Miloš Zeman, chtěl kabinet projednat i návrh ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) na jmenování Jana Veselého předsedou ústeckého krajského soudu. Zeman však Veselého ve středu odmítl jmenovat s tím, že má nedostatečné pracovní výsledky a že jím vedený okresní mělnický soud dlouhodobě nedosahuje dobrých hodnocení.

Ke jmenování nových soudců i předsedy krajského soudu potřebuje prezident spolupodpis předsedy vlády. Bořka i Veselého vybrala výběrová komise Ministerstva spravedlnosti vedená tehdejší legislativní náměstkyní Hanou Marvanovou. Proti jmenování Veselého však následně vystoupila soudcovská rada ústeckého krajského soudu i Soudcovská unie, která zpochybnila výběrové řízení a navrhla vypsat nové.

Mezi kandidáty převažují muži

Bořek, který se má nové funkce ujmout od 1. října, působí v justici nepřetržitě od roku 1985, kdy nastoupil jako justiční čekatel Krajského soudu v Hradci Králové. Od roku 1990 zastával funkci předsedy Okresního soudu v Náchodě, o devět let později se stal šéfem královéhradeckého krajského soudu. Loni přešel na pražský vrchní soud, kde dělá místopředsedu.

Navržených 15 nových soudců má nahradit soudce, kteří za poslední čtvrtletí odešli z justice. Mezi kandidáty převažují muži, jichž je devět. Nejvíce nováčků - čtyři - má zamířit na okresní soudy spadající pod ústecký krajský soud.

Dienstbier, který má rozšířit řady soudců Nejvyššího správního soudu, působí na Univerzitě Palackého v Olomouci. V minulosti se něm mluvilo jako o jednom z adeptů na post ombudsmana. Předseda soudu Josef Baxa zveřejňuje jména možných kandidátů předem, aby umožnil obecnou debatu o jejich kvalitách. Adepti také musejí absolvovat slyšení před plénem, kde prokazují svou erudici. K jejich kandidatuře se pak vyjadřuje i soudcovská rada.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…