Vláda projedná maturity, kulturní památky i rozvoj armády

30.10.2019 7:19

Návrhem na zrušení plánovaného zavedení povinné maturity z matematiky či přidáním sedmi objektů na seznam národních kulturních památek se bude na dnešním zasedání zabývat vláda. Ministři by měli projednat i koncepci výstavby české armády do roku 2030, která počítá s nákupy nových pandurů a tanků, samohybných minometů, děl, lehkých útočných vozidel pro výsadkáře, vrtulníků či bezpilotních prostředků.

Vláda projedná maturity, kulturní památky i rozvoj armády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Strakovy akademie

Platná norma počítá se zavedením povinné maturity ze tří předmětů, tedy češtiny, cizího jazyka i matematiky, na gymnáziích a lyceích od jara 2021. Novela navrhuje zatím neúčinnou úpravu zrušit. Zrušení povinné maturity z matematiky dlouhodobě požaduje Česká středoškolská unie, podobný názor má také Unie školských asociací CZESHA. Předloha počítá také s přesunutím ústních a písemných částí maturit z jazyků ze státní úrovně zpět do škol.

Vláda bude mít na programu i několik změn trestních předpisů. Podle novely trestního řádu by informace získané zpravodajskými službami mohly být v budoucnu používány v trestním řízení jako důkazy. Úprava trestního zákoníku by zase měla zavést nový trestný čin spočívající v zapojení do činnosti nestátní ozbrojené skupiny, která se zaměřuje na působení v ozbrojeném konfliktu na území cizího státu.

Na programu je i poslanecký návrh na odškodnění protiprávně sterilizovaných žen a další předloha členů dolní komory Parlamentu, která má kvůli dopadům na životní prostředí zabránit případnému splavnění čtyř desítek kilometrů dolního toku Berounky.

reklama

autor: čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…