Vláda projedná návrh na jmenování 33 nových soudců

03.07.2016 18:40

Vláda ve čtvrtek projedná návrh na jmenování 33 nových soudců a soudkyň. Vybraní kandidáti by měli částečně nahradit soudce, kteří v rámci přirozené obměny skončili či postupně skončí ve funkci do 31. srpna letošního roku. Seznam kandidátů schvaluje vláda, protože rozhodnutí prezidenta o jmenování soudců vyžaduje spolupodpis premiéra. ČTK má materiál pro jednání vlády k dispozici.

Vláda projedná návrh na jmenování 33 nových soudců
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) chce posílit zejména soudy, které mají nejvíc nedodělaných případů. V minulosti upozornil na to, že ohledně nedodělků je situace nejhorší v Ústeckém kraji a na jižní Moravě. Podle něj jsou tam délky soudního řízení „v podstatě dvojnásobné“ proti zbytku země.

Nejvíce nováčků – po sedmi – by mělo přijít do obvodů Městského soudu v Praze a Krajského soudu v Ústí nad Labem. Šest jich chce Pelikán poslat pod ostravský krajský soud, pět má zamířit pod Krajský soud v Plzni. Tři nové soudce získá obvod brněnského krajského soudu, dva Krajský soud v Praze a Krajský soud v Hradci Králové. Poslední kandidát má posílit soud v jižních Čechách.

Pokud návrh vládou projde, jmenuje soudce prezident Miloš Zeman při slavnostním ceremoniálu na Pražském hradě. Zatím poslední vlnu nových soudců jmenoval Zeman letos v březnu. Bylo jich 35. Nejvíce jich tehdy zamířilo do Brna a Ústí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…