Vláda projedná návrh rozpočtu českého předsednictví v EU. Může jít o 1,3 miliardy

13.10.2019 16:06

Návrh rozpočtu českého předsednictví v Evropské unii ve druhé polovině roku 2022 a personálního zajištění předsednictví projedná v pondělí vláda. Návrh počítá s výdaji 50 milionů eur (1,29 miliardy korun) rozloženými do čtyř let, před jednáním kabinetu se ale nepodařilo vypořádat připomínky, která vzneslo několik ministerstev, napsala ČTK.

Vláda projedná návrh rozpočtu českého předsednictví v EU. Může jít o 1,3 miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Nynější plán kritizoval zejména ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), který označil výdaje i personální zabezpečení za podhodnocené. Podle něj je však i přesto třeba, aby vláda už o rozpočtu rozhodla, aby bylo možné přistoupit k přípravě obsahu předsednictví.

Premiér Andrej Babiš (ANO) na začátku roku uvedl, že původní návrh rozpočtu na předsednictví počítal s výdaji 2,6 miliardy korun, sám požadoval maximálně polovinu této částky. V červenci vláda vypracovala současný návrh rozpočtu, podle kterého téměř polovina výdajů připadne na pořádání akcí spojených s předsednictvím v Česku včetně zajištění bezpečnosti účastníků. Druhou nejvýznamnější položkou jsou výdaje na nově přijaté zaměstnance.

Petříček ve středu řekl novinářům, že ve srovnání s podobně velkými zeměmi, které měly nedávno předsednictví v EU, jsou plánované české výdaje zhruba o 20 milionů eur (515 milionů korun) nižší. Kritizoval i návrh personálního zabezpečení, kdy by na stálém zastoupení v Bruselu mělo pracovat 156 lidí. Rakousko, Slovensko či Estonsko pro tyto účely měly přes 200 zaměstnanců.

Babiš ve čtvrtek kritiku odmítl, podle něj má Petříček v rozpočtu rezervy a není zvyklý šetřit. Premiér také uvedl, že Česko chce pojmout předsednictví jako přátelské vůči klimatu, a proto omezit lety do Bruselu a některá osobní jednání nahradit internetovými voláními a virtuálními kancelářemi.

Podle Petříčka bude rozhodnutí o výši rozpočtu premiérova politická odpovědnost. Ministr zdůraznil, že je třeba, aby vláda už dále neotálela a návrh rozpočtu schválila. Teprve poté podle něj bude možné jednat o prioritách českého předsednictví a začít nabírat nové zaměstnance.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…