Vláda projedná navýšení poplatků za registraci hnojiv

24.03.2019 18:43

Ministerstvo zemědělství chce navýšit poplatky za přijímání žádostí o registraci hnojiva, pomocné půdní látky, pomocného rostlinného přípravku nebo substrátu na 10 000 Kč, nyní činí 3 000 Kč. Přijetí žádosti o prodloužení platnosti registrace pak bude stát proti současným 500 korun čtyřikrát více. Změnu obsahuje novela rostlinolékařského zákona, kterou v pondělí projedná vláda.

Vláda projedná navýšení poplatků za registraci hnojiv
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Novela se zabývá hlavně implementací evropského práva ohledně regulace vstupu, zavlékání nebo šíření škodlivých rostlin. Pěstitelé nebudou muset informovat Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) o použití toxických přípravků na ochranu rostlin, podle novely bude stačit informovat hygienickou stanici.

Novela nově odkazuje na evropská nařízení, která na území ČR začnou platit od letošního 14. prosince. Ministerstvo tak nechce, aby se v zákoně termíny od těchto nařízení lišily nebo se legislativa duplikovala. Ke stejnému datu by měla platit také novela.

Ke zvýšení některých poplatků za registrace ministerstvo odkazuje na to, že od roku 1998, kdy byl schválen zákon o hnojivech, nevzrostly. U poplatků za prodloužení registrace se pak jejich výše nezvedala od roku 2009, kdy bylo prodloužení rozhodnutí o registraci umožněné. „Od té doby došlo například k výraznému růstu průměrné mzdy – v roce 1998 to bylo cca 11 800 Kč, v roce 2009 cca 23 300 Kč, v letošním roce cca 30 300 Kč,“ dodává důvodová zpráva novely.

Ministerstvo dodává, že poplatky v zahraničí jsou někdy i řádově vyšší. „Důsledkem (kromě jiného) je, že stále více zahraničních společností si v České republice z důvodu nízkých nákladů registruje mnohdy celé produktové řady hnojiv (aniž tyto výrobky zde uvádějí na trh). Následně využívají české registrace pro uplatnění hnojiv na trhu Evropské unie v rámci tzv. vzájemného uznání,“ píše se ve zprávě. Novela také mění legislativu ohledně značení nebo přípravků na ochranu rostlin, aby byly lépe dohledatelné v české distribuční síti.

Profesionální pěstitelé, kteří budou chtít venku nebo ve skleníku použít toxické prostředky, nebudou se muset před každou aplikací ptát státu. Podle státu je to zbytečná administrativní zátěž. „Pokud je přípravek řádně povolen k užívání za určitých podmínek, lze jej takto použít i bez předchozího schválení ústavem,“ dodává zpráva. Loni ÚKZÚZ vydal za první pololetí zhruba sto takových povolení. Už v současnosti je na etiketě informace, že pěstitelé musejí dva dny před aplikací informovat příslušnou hygienickou stanici.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…