Vláda projedná nová pravidla pro exekuce

06.01.2015 9:15

Patrně s neutrálním stanoviskem vlády budou zákonodárci projednávat poslaneckou novelu občanského soudního řádu, která by u pohledávek do 50.000 Kč zakázala až na výjimky jejich úhradu nuceným prodejem nemovitosti, v níž má dlužník bydliště. Kabinet sice záměr autorů zamezit zneužívání tohoto institutu ocení, k předloze ale bude mít podle předběžného stanoviska pro středeční zasedání několik připomínek.

Vláda projedná nová pravidla pro exekuce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání vlády právě začalo

Norma by rovněž stanovila, že k vyrovnání dluhu by nesmělo sloužit penzijní připojištění, a přinesla by změny dohledu nad exekutory.

Prodej nemovitosti by mohli exekutoři podle novely podepsané devíti desítkami poslanců v čele s předsedou ústavně-právního výboru Jeronýmem Tejcem (ČSSD) nařídit jen kvůli pohledávkám na výživném a náhradě újmy na zdraví nebo újmy způsobené úmyslnými trestnými činy. S přivolením soudu by byl prodej reality možný s jistým omezením v případech, kdy dlužník čelí více exekucím, přičemž dluhy by 50tisícovou hranici v součtu převyšovaly.

Kabinet upozorní na to, že zákon zjišťování dalších případných věřitelů fakticky zamezí. Znemožní totiž vydat dražební vyhlášku a jiný postup nenavrhuje.

Předkladatelé říkají, že nařízení prodeje nemovitosti i kvůli poměrně nízké pohledávce je jedním z problému exekučního řízení. "Dochází tedy k tomu, že pro pohledávku, která dosahuje tisícikorunových hodnot, je blokován či dokonce prodán majetek, jehož hodnota je v řádech milionů," stojí v důvodové zprávě.

Nově by se měla změnit i kontrola exekutorů

V případě exekucí penzijního připojištění chtějí autoři vrátit stav před loňský rok. Tvrdí, že tento státem garantovaný systém spoření na stáří by měl být podporován a neměl by sloužit k úhradě pohledávek. Kontrolu exekuční činnosti by měly podle novely provádět vedle předsedů okresních soudů i předsedové krajských soudů. Kabinet to zpochybní, obává se zvýšení administrativní zátěže těchto soudů.

Sněmovna v tomto volebním období dostala ohledně exekucí úpravy zabavování společného jmění manželů, návrh na zavedení územní příslušnosti exekutorů nebo předlohu, která zpřesňuje a rozšiřuje seznam nezabavitelných věcí. Jiná novela naopak uvádí, že exekutoři by mohli zabavovat řidičské průkazy i neplatičům výživného za studující děti do 26 let. Komunisté opět podali návrh na celkovou úpravu exekucí. Vláda plánuje předložení své komplexní normy letos.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…