Vláda projedná novelu občanského soudního řádu a exekučního řádu

19.09.2014 19:50

Vláda v pondělí projedná novelu občanského soudního řádu a exekučního řádu, která mimo jiné upravuje vymáhání dluhů v případech společného jmění manželů. Další navrhovanou novinkou je to, že úspěšný účastník civilního soudního řízení bude mít automaticky právo na přiznání náhrady hotových výdajů a ušlého výdělku, i když v řízení nebude zastoupen advokátem.

Vláda projedná novelu občanského soudního řádu a exekučního řádu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání vlády premiéra Bohuslava Sobotky

Návrh ukládá soudům a exekutorům, aby při nařizování výkonu rozhodnutí či exekucí zohledňovali skutečnost, že zákonný rozsah společného jmění manželů byl zúžen či jinak dotčen smlouvou nebo rozhodnutím soudu o manželském majetkovém režimu. Nové pravidlo se bude vztahovat na smlouvy či rozhodnutí, které jsou zapsány ve veřejném Seznamu listin o manželském majetkovém režimu. Ten od letošního 1. ledna vede Notářská komora.
   
Podle platné právní úpravy se zatím k těmto smlouvám či rozhodnutím nepřihlíží. Manžel dlužníka tak nyní musí podávat k soudu takzvanou vylučovací žalobu a soud teprve následně rozhoduje o vyloučení daného majetku z exekuce nebo z výkonu rozhodnutí. Tento postup je zdlouhavý, podání žaloby navíc podléhá soudnímu poplatku.
   
Ministerstvo spravedlnosti novelou také zjednodušuje postavení účastníka soudního řízení, který se nenechal zastoupit advokátem či notářem. V případě vítězství ve sporu by se měl takový účastník snáze domoci náhrady nákladů, které vynaložil v souvislosti s účelným uplatňováním nebo bráněním svého práva.
   
Nezastoupený účastník nyní své náklady zpravidla vůbec nenárokuje, protože by měl s jejich vyčíslením více starostí, než by odpovídalo poskytnutým penězům. Nově už však soudu nebude muset své hotové výdaje ani ušlý výdělek prokazovat a bude mít právo na paušální částku, jejíž výši určí vyhláška ministerstva.
   
Pokud účastníku vzniknou v souvislosti s řízením vyšší náklady než bude částka určená vyhláškou, nebude muset využít možnosti paušální náhrady a místo toho bude moci vyčíslit své skutečné náklady. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kup, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…