Vláda projedná novelu zákona o cestovním ruchu. Chce do něj začlenit nové směrnice EU

05.11.2017 19:24

Vláda v pondělí projedná návrh novely zákona o cestovním ruchu. Důvodem je povinnost České republiky zavést do svého práva některé směrnice Evropské unie, napsala ČTK.

Vláda projedná novelu zákona o cestovním ruchu. Chce do něj začlenit nové směrnice EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Povolební zasedání vlády

Mění se jí zákon z roku 1999, o některých podmínkách podnikání a výkonu některých činností v oblasti cestovního ruchu. Podle Ministerstva pro místní rozvoj (MMR), které novelu předkládá, je hlavním cílem předlohy sjednocení pravidel pro zájezdy v rámci vnitřního trhu EU, které zvýší ochranu spotřebitele.

„Hlavním motivem pro přijetí nové právní úpravy je zejména splnění transpoziční povinnosti. Mezi další motivy patří snaha o zkvalitnění podnikatelského prostředí a snaha o nastavení rovnějších podmínek pro podnikání tak, aby se zvýšila konkurenceschopnost národních cestovních kanceláří. Zásadním motivem je i snaha o vyšší ochranu spotřebitele,“ uvádí MMR.

Novela mimo jiné zpřesňuje podmínky pro získání koncese k provozování cestovní kanceláře. Přesněji vymezuje pojem zájezd. Také se přizpůsobuje zvýšenému množství prodaných zájezdů na internetu.

Novela rovněž počítá se zřízením garančního fondu cestovních kanceláří pro náhradu nároků zákazníků v případě úpadku nebo náhradu té části služeb, které zákazník cestovní kanceláři zaplatil, ale nebyly mu poskytnuty.

Základem pro výpočet ročního příspěvku do garančního fondu jsou roční plánované tržby cestovní kanceláře z prodeje zájezdů a z prodeje služeb cestovního ruchu. Maximální výše ročního příspěvku se navrhuje 0,25 procenta ze základu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…