Vláda projedná zakázku na servis čtyř letadel CASA

12.12.2014 19:15

Vláda v pondělí projedná zakázku na servis čtyř armádních letadel CASA za až 1,24 miliardy korun bez DPH. O letouny by se měl příštích osm let starat přímo výrobce letounů, společnost Airbus Defence & Space. ČTK to dnes sdělil mluvčí Ministerstva obrany Petr Medek. Současná smlouva vyprší na konci roku.

Vláda projedná zakázku na servis čtyř letadel CASA
Foto: hns
Popisek: Letadlo CASA

„Předmětem veřejné zakázky je komplexní servisní podpora a zabezpečení provozuschopnosti čtyř letounů C - 295M," uvedl Medek. Smlouva by měla zahrnovat údržbu a opravy letounů, pohonných jednotek, zabezpečení náhradních dílů, ale také zabezpečení školení pilotů i techniků.

Transportní stroje CASA ve výbavě vojenských letců před několika lety nahradily zastaralé ruské antonovy

Letouny dosud opravovala společnost Omnipol, která měla s výrobcem EADS CASA (dnes Airbus Defence & Space) uzavřenou smlouvu o výhradním zastupování. „Nová smlouva na servisní podporu byla původně navrhována ve stejné formě, avšak společnost Airbus Defence & Space 'exkluzivitu' společnosti Omnipol neprodloužila," poznamenal Medek. Rezort proto oslovil přímo výrobce letadel, který jako jediný může zabezpečit servisní provoz a údržbu strojů. Společnost má svá servisní střediska v Polsku a Portugalsku.

„Smlouva na provoz čtyř letounů po dobu osmi let je koncipována jako smlouva s vymezeným maximálním finančním limitem plnění do výše 1,24 miliardy korun bez DPH," dodal Medek.

Podle dnešních Lidových novin ministerstvo pravděpodobně nestihne s firmou uzavřít smlouvu do konce roku. Armáda tak bude muset několik týdnů zajistit servis svépomocí.

Transportní stroje CASA ve výbavě vojenských letců před několika lety nahradily zastaralé ruské antonovy. Po počátečních technických problémech se staly oporou dopravního letectva. Česko tři letadla CASA koupilo, čtvrté vyměnilo za pět bitevníků L-159 z produkce Aero Vodochody. Nákup letadel CASA za 3,5 miliardy korun přes společnost Omnipol byl od počátku mnohými odborníky kritizován jako předražený.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…