Vláda projedná změnu jmenování a odvolávání vedoucích žalobců

21.01.2014 12:15

Vláda ve středu projedná novelu zákona o státním zastupitelství, která mění způsob jmenování a odvolávání vedoucích žalobců. Změny měly původně být součástí zcela nového zákona, jenž počítal se zrušením vrchních státních zastupitelství či vznikem protikorupčního úřadu. Návrh tohoto zákona ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešová loni stáhla z projednávání a slíbila jej přepracovat. Místo něj však nyní předkládá jen dílčí novelu.

Vláda projedná změnu jmenování a odvolávání vedoucích žalobců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti v demisi otevřela nově rekonstruované oddělení ve vazební věznici Praha Ruzyně

V důvodové zprávě k návrhu ministerstvo uvádí, že hlavním cílem novely je posílení nezávislosti žalobců. Odvolat vedoucího státního zástupce z funkce má být nově možné pouze na základě rozhodnutí kárného soudu. Novela stanoví také podmínky jmenování vedoucích žalobců a zavádí časové omezení jejich funkčního období. Změny by měly být účinné od 1. října.

Nejvyššího státního zástupce nyní jmenuje vláda na návrh ministra spravedlnosti. Podle novely jej bude jmenovat prezident republiky na návrh vlády. Novinka má oslabit závislost šéfa žalobců na kabinetu.

Dalším zabezpečením nestrannosti nejvyššího státního zástupce má být časové omezení jeho funkce na dobu sedmi let a zákaz jmenování stejné osoby do této funkce opakovaně. Novinkou jsou i požadavky pro výkon funkce - kandidát na šéfa žalobců bude muset mít desetiletou právní praxi, z toho nejméně sedm let ve funkci žalobce.

U ostatních vedoucích státních zástupců - tedy vrchních, krajských a okresních - novela navrhuje omezit délku funkčního období jednotně taktéž na dobu sedmi let. Vedoucí státní zástupce podle návrhu nesmí být jmenován na dvě po sobě jdoucí funkční období. Buď tedy může být u stejného státního zastupitelství jmenován až po uplynutí sedmi let, nebo může být po uplynutí svého funkčního období jmenován vedoucím žalobcem u státního zastupitelství vyššího či nižšího stupně. Opatření má snížit možnost vzniku korupčních rizik.

U vrchního a krajského státního zástupce návrh požaduje předchozí praxi ve funkci žalobce po dobu šesti let, u okresního státního zástupce po dobu čtyř let.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…