Vláda projedná změny pravomocí prezidenta a evidenci tržeb

03.06.2015 6:22

Novelu ústavy, která má omezit pravomoci prezidenta, či zavedení elektronické evidence tržeb dnes projedná vláda. Kabinet posoudí také návrh na zdražení cigaret v příštích třech letech, a to až o čtyři koruny na krabičku, a Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR.

Vláda projedná změny pravomocí prezidenta a evidenci tržeb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování o rozpočtu na rok 2015

Novela ústavy, kterou předkládá ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD), počítá s tím, že při jmenování členů bankovní rady České národní banky by hlava státu nově potřebovala souhlas Senátu. Upravuje také její pravomoci při jmenování soudců. Návrh dává Poslanecké sněmovně právo podat ústavní žalobu na prezidenta, což dosud mohl jen Senát se souhlasem dolní komory, a upravuje některé formulace týkající se demise vlády. Se změnami nesouhlasí Hrad a výhrady k nim mají i některá ministerstva.
   
Od zavedení elektronické evidence tržeb si vláda slibuje omezení šedé ekonomiky a lepší výběr daní, hlavně daně z přidané hodnoty. Systém by měl být podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) spuštěn nejdříve v únoru 2016. Doprovodné zákony k návrhu zároveň snižují sazby DPH v oblasti stravovacích služeb z 21 na 15 procent a zavádí jednorázovou slevou 5000 korun pro všechny poplatníky daně z příjmů fyzických osob, kterým v daném roce vznikla povinnost evidovat tržby. 
   
Ministerstvo financí vládě předloží také novelu zákona o spotřebních daních, která počítá s tím, že cena krabičky cigaret se příští rok zvýší o tři až čtyři koruny, v dalších dvou letech o korunu až dvě. Do státní pokladny to má přinést roce 2016 přes tři miliardy korun, v dalších dvou letech pak vždy přes miliardu. Kabinet rovněž projedná vznik řídicího výboru pro přípravy přestavby brněnského nádraží.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…