Vláda projednala návrh TOP 09 na zavedení finanční ústavy

18.12.2013 15:05

Vláda dnes projednala s neutrálním stanoviskem poslanecký návrh TOP 09 na zavedení takzvané finanční ústavy, která navrhuje opatření pro omezení růstu státního dluhu. ČTK o tom informoval zdroj obeznámený s jednáním vlády. Návrh zejména ukládá, co má vláda dělat, pokud státní dluh překročí stanovené limity. Bez ohledu na postoj vlády rozhodnou o normě poslanci.

Vláda projednala návrh TOP 09 na zavedení finanční ústavy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo TOP 09

Jde o celkem tři zákony: změnu Ústavy, prováděcí zákon a zákon, kterým se mění související právní normy. Stanoví například, že pokud státní dluh překročí 45 procent hrubého domácího produktu, měla by vláda povinnost informovat poslance o důvodech překročení této hranice a o opatřeních, která přijme. Při dalším růstu dluhu by nastupovala další opatření. Státní rozpočet na následující rok by například nesměl mít vyšší výdaje než rozpočet běžného roku a politikům i všem představitelům veřejné moci by se snižovaly jejich platy. Místopředseda strany a exministr financí Miroslav Kalousek již dříve řekl, že je připraven o nastavení limitů diskutovat.

Návrh zákona o rozpočtové odpovědnosti už předložila před volbami bývalá koaliční vláda Petra Nečase. Poslanci ho už před volbami nestihli projednat až do konce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…