Vláda prostě nešetří, rozčiloval se na ČT Kalousek. I když to prý Babiš říká třikrát denně do televize

28.05.2014 22:51

Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) nenechal na vládě nit suchou, a to především kvůli podobě finanční ústavy, kterou by Sobotkův kabinet rád prosadil. Pokud by se tak stalo, tak se podle Kalouska vůbec nebude šetřit. To ostatně ukazuje i vládní dohoda na výdajových rámcích pro rozpočet na příští rok. Babiš podle Kalouska jen třikrát za den mluví o šetření, ale ve skutečnosti plánuje plýtvání.

Vláda prostě nešetří, rozčiloval se na ČT Kalousek. I když to prý Babiš říká třikrát denně do televize
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Koaliční vláda ČSSD, ANO a TOP 09 už se dohodla na výdajových rámcích pro rozpočet na příští rok. Další kola jednání o definitivní podobě rozpočtu teprve přijdou, někteří ministři totiž avizují, že jsou nespokojeni s množstvím peněz pro svůj resort. A co na výdajové rámce říká exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)? Svůj názor vyjádřil ve středečních Událostech, komentářích České televize. Došlo i na finanční ústavu a dluhovou brzdu, která se bude také projednávat.

Snad dospějeme ke kompromisu

„Finanční ústava, která má v sobě zapojenu dluhovou brzdu, je velmi nutná. Já osobně jsem to předkládal dvakrát a dvakrát to bylo zamítnuto. To se teď zřejmě děje a já jsem tím návrhem velmi zklamán,“ začal hned v úvodu zostra Kalousek. Proč? Vládní návrh se mu totiž zdá velmi formální. Dluhová brzda by totiž podle Sobotkova kabinetu měla přijít na pořad dne až v okamžiku, kdy dluh dosáhne 55 procent HDP. Když byl ministrem financí Kalousek, navrhoval nástup potřebných opatření při dosažení 40 procent HDP. Exministr věří, že se podaří dojít k nějakému kompromisu, např. na úrovni padesáti procent.

Jestli vláda šetří, nebo nešetří, to se podle Kalouska nepozná podle toho, že to ministr financí říká třikrát denně do televize, ale podle toho, že vláda snižuje strukturální deficity. A pokud by tato vláda byla schopná snižovat strukturální deficity alespoň o půl procenta ročně, což je podle Kalouska dokonce až třikrát pomaleji, než dokázala vláda Petra Nečase (ODS), tak TOP 09 bude ochotna podporovat jak finanční ústavu, tak i další návrhy rozpočtu, pokud se budou držet těchto zásad.

Kalousek následně připomněl, že k evropskému fiskálnímu kompaktu se přihlásili i evropští socialisté. „I oni se totiž hlásí k odpovědné politice, na rozdíl od této vlády,“ míní Kalousek. Na druhé straně připustil, že záleží na vládě, jak si sestaví rozpočet, poněvadž za něj nese zodpovědnost. Finanční ústava proto nabízí určitý prostor k manévrování.

„Současná vláda nabízí to samé co já, ale ve zcela nefunkčních parametrech,“ rozčiloval se pak ve studiu Kalousek.

Ministři budou moct utratit ještě o 16 miliard korun víc

Vláda se dnes také shodla na rozpočtových rámcích pro příští rok. Kalousek by prý proti tomu nic neměl, kdyby se tím nezvyšoval strukturální deficit. To se však podle jeho názoru děje a považuje to za nepřijatelné. „Narážím zhruba na 40 miliard navíc, narážím na to, že strukturální deficit bude asi šestkrát horší, než kam jsme ho dostali my,“ podotkl Kalousek.

V okamžiku, kdy začala česká ekonomika růst, tak podle exministra není důvod prohlubovat strukturální deficit. Vláda podle jeho názoru zkrátka nešetří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…