Vláda proti sněmovní reformě státního zastupitelství, má vlastní

22.04.2015 14:22

Vláda dnes podle očekávání odmítla návrh poslankyně Olgy Havlové (Úsvit) na reformu státního zastupitelství, která počítá se zrušením vrchních státních zastupitelství a zřízením zvláštního zastupitelství pro boj se závažnou hospodářskou kriminalitou a s větší odpovědností žalobců. Kabinet se totiž chystá předložit vlastní návrh zákona o státním zastupitelství. Poslaneckou normou se nyní budou zabývat zákonodárci.

Vláda proti sněmovní reformě státního zastupitelství, má vlastní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání vlády právě začalo

Předloha Havlové vychází z úpravy, kterou před dvěma lety připravila tehdejší vláda Petra Nečase (ODS). Soustava státních zastupitelství by měla tři stupně, okresní, krajské a nejvyšší. U krajských zastupitelství by vznikl "speciál", který by se zabýval majetkovou a hospodářskou trestnou činností se škodou nad půl miliardy korun a korupčními případy. Žaloby by podával zvláštnímu krajskému soudu.

Vláda však v návrhu stanoviska připomněla, že v souladu se svým prohlášením připravuje nový návrh zákona o státním zastupitelství a do Sněmovny ho chce předložit nejpozději do konce roku. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) představil jeho návrh na konci března. Počítá se zrušením vrchních státních zastupitelství a vznikem speciálního týmu žalobců, kteří se zaměří na boj proti závažné hospodářské kriminalitě. Účinný má být od roku 2017.

Návrh poslankyně podle vládního stanoviska vede k možnosti politického ovlivňování činnosti státního zastupitelství. Pokud by byl přijat, znamenal by popření autonomie soustavy státního zastupitelství a zavedení nedemokratických prvků neslučitelných se základními principy soustavy orgánů veřejné moci v České republice, míní vláda. Předloha prý také obsahuje nedostatky, kvůli nimž se nedá bez další celkové revize projednat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…