Vláda rozhodla: Česká republika se k žalobě EU nepřipojí, ztratila by svou pozici

29.11.2015 6:17

Česká republika se nepřipojí k žalobě proti kvótám na přerozdělování uprchlíků, jak to v pátek navrhoval vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Vláda na dnešním mimořádném jednání rozhodla, že zůstane u své původní pozice - žalobu nepodpoří. Novinářům to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Česko by podle něj žalobou riskovalo, že ztratí svou pozici v EU.

Vláda rozhodla: Česká republika se k žalobě EU nepřipojí, ztratila by svou pozici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní lavice ve sněmovně

"Vláda nadále zastává a bude zastávat stanovisko, že se Česká republika k žalobě nepřipojí," uvedl předseda vlády. "Naopak, vidíme v tom rizika z hlediska destrukce pozice, kterou dnes máme v EU," doplnil. Podle premiéra by se české vládě hůř bránilo zavedení trvalého mechanismu pro přerozdělování uprchlíků.

O přehodnocení původního vládního stanoviska mluvil v pátek ve Sněmovně Babiš. Podle něj kvóty nefungují a jsou nesmyslné. Česko by se proto mělo připojit ke Slovensku, které žalobu podá. Babišův nápad ještě týž den odmítli jak Sobotka, tak předseda třetí koaliční strany Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). "Na vládě se to diskutovalo a většina ministrů vyslovila nesouhlas s tímto nápadem," dodal dnes Sobotka.

Ministři vnitra států Evropské unie v září většinou hlasů schválili kvóty pro rozdělení uprchlíků, kteří dorazili do Evropy, mezi unijní země. Proti byly Česko, Slovensko, Rumunsko a Maďarsko, zatímco Finsko se zdrželo. Česko má na jejich základě přijmout několik tisíc uprchlíků.

I když se vláda proti kvótám dlouhodobě stavěla, rozhodla se, že proti nim nebude bojovat žalobou. Sobotka tehdy uvedl, že nechce žalobami dále stupňovat napětí v unii. Evropa se kvůli migrační krizi podle něho nesmí rozpadnout. Naopak prezident Miloš Zeman už dříve uvedl, že by se k žalobě Slovenska připojil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…