Vláda rozhodne o pravidlech podpory na sociální a dostupné byty

13.04.2019 16:44

Vláda se chystá v pondělí rozhodnout o tom, za jakých podmínek spustí svůj program Výstavba na podporu dostupného a sociálního bydlení. Bude projednávat návrh nařízení s pravidly pro obce a města k získání peněz na pořízení bytů. Za dotace a úvěry by měly radnice vybudovat byty o velikosti 23 až 120 metrů čtverečních s koupelnou, toaletou a kuchyňskou linkou s nízkým či obvyklým nájemným. Letos se počítá s rozdělením jedné miliardy korun.

Vláda rozhodne o pravidlech podpory na sociální a dostupné byty
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Návrh připravilo Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Původně se počítalo s tím, že nařízení začne platit 1. dubna. Termín se odsunul na 30. dubna. Ministerstvo práce a sociálních věcí mělo původně k předpisu vážné výhrady, a to hlavně ke stanovení nároku potřebných na nové sociální byty a k povinnosti nájemníků přijímat sociální práci. Vláda dostává ale nakonec materiál bez rozporů.

Sociální byt by podle podkladů k nařízení potřebovalo 62.000 až 65.000 domácností v takzvaném tržním selhání. Na běžném trhu se jim kvůli nízkému příjmu a dalším znevýhodněním nedaří přiměřené bydlení najít. Podle analýzy Platformy pro sociální bydlení loni bylo ve vážné bytové nouzi 54.000 domácností.

MMR spočítalo, že by na výstavbu nových sociálních bytů bylo potřeba nejméně 76 miliard bez DPH v cenách roku 2017. Letos má Státní fond rozvoje bydlení na dotace na sociální bydlení dát 650 milionů korun a na úvěry na dostupné bydlení 350 milionů. Výzvu k podávání žádostí by měl vyhlásit na konci dubna a první byty by se mohly začít stavět v září či říjnu, řekla ČTK ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). V příštích letech by do dotací na sociální byty měly putovat ročně dvě miliardy a do úvěrů miliarda.

O peníze by mohly žádat městské části, obce či svazky obcí. Za určitých podmínek by mohly dostat částku na celé náklady. Vzniknout by měly byty o velikosti 23 až 120 metrů čtverečních, a to v sociálním, dostupném či smíšeném domě. V sociálním domě, kde by byl také domovník či sociální pracovník, by mohlo být nejvýš 12 sociálních bytů s koupelnou s umyvadlem a vanou či sprchou, toaletou a kuchyní s linkou s vařičem a troubou.

Nové sociální byty by měli dostávat lidé, jimž s příspěvkem na bydlení po odečtení normativních bytových nákladů nezbývá ani 1,6násobek životního minima a jsou bez šancí na běžné bydlení. Nájemníci by se museli zavázat, že budou přijímat sociální práci, pokud by to obec stanovila. Nájemné v sociálním bytě by mělo činit nejvýš 61,10 Kč za metr čtvereční. Zvednout by se mohlo, pokud by ceny v měsíci vzrostly o víc než pět procent. V dostupném bytě by se pak měly hradit částky v místě obvyklé. Byty za dotace a státní úvěry by měly potřebným sloužit minimálně 20 let.

Nařízení vypočítává podklady, které žadatelé musí předložit. Fond s nimi pak uzavře smlouvu. Poté se peníze musí začít do jednoho roku čerpat. Výstavba musí skončit nejpozději do pěti let od uzavření smlouvy a modernizace bytů do tří let. Úvěr se dá splácet nejvýš 30 let s fixní úrokovou sazbou nejméně jedno procento.

Babišova vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů slíbila v programovém prohlášení zákon o sociálním bydlení, upřednostnila ale dotační a úvěrový program. Někteří starostové jeho nastavení už dřív kritizovali. Podle nich je pro malé obce nevýhodný a využívat ho nebudou. Podle odborníků na sociální problematiku dotace k vyřešení bytové nouze nestačí. Volají po přijetí zákona o bydlení. Ten je nutný také podle některých poslanců z opozice i koalice. Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) se bez normy ČR v řešení problému chudoby dál neposune.

 

reklama

autor: čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…