Vláda rozhodne o vyslání leteckého speciálu pro zraněné Ukrajince

26.02.2014 6:05

Vláda dnes rozhodne, zda vypraví letecký speciál do ukrajinského Kyjeva, který by do Prahy převezl Ukrajince zraněné při násilnostech mezi tamní vládou a proevropsky orientovanými demonstranty. Let by se mohl uskutečnit už ve čtvrtek. Deset až dvacet zraněných, které se snaží přímo v Kyjevě vytipovat pracovníci organizace Člověk v tísni, by bylo převezeno v rámci humanitárního programu MEDEVAC.

Vláda rozhodne o vyslání leteckého speciálu pro zraněné Ukrajince
Foto: Hans Štembera
Popisek: Letiště Václava Havla, ilustrační foto

Koaliční kabinet by se měl zabývat také personálními změnami v řídícím výboru Českých drah. Sedmičlenný řídící výbor tvoří zástupci ministerstev dopravy, pro místní rozvoj, průmyslu a obchodu a ministerstva financí. Po změně vlády ale většina stávajících členů výboru už místa v uvedených úřadech nezastává, a nová vedení ministerstev proto členy obmění.

Vláda také dostane na stůl návrh na jmenování 85 nových profesorů, který už minulý týden podepsal prezident Miloš Zeman. Rozhodnutí prezidenta čeká na kontrasignaci premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Profesoři museli na své jmenování měsíce čekat, Zeman se totiž po sporu o jmenování literárního vědce Martina Putny chtěl prezidentské pravomoci vzdát. Jmenovací dekrety by měl profesorům podle dohody s prezidentem předat ministr školství Marcel Chládek (ČSSD).

Kabinet projedná rovněž nová pravidla pro prodejce, výrobce či distributory pyrotechniky. Podle nového nařízení vlády budou muset mít prodejci pyrotechniky ve stáncích při ruce hasící přístroj. Zvýšit se mají také limity pro povolené množství pyrotechniky ve skladech i prodejnách.

Vláda se bude zabývat i zakázkou na pořízení licencí k produktům Microsoft a novelou zákona o elektronických komunikacích a zákona o poštovních službách.

Po skončení jednání se ministři poprvé sejdou s hejtmany. Diskutovat s nimi budou mimo jiné o spolupráci vlády a krajů v oblasti evropských fondů, veřejného zdravotnictví a koordinaci veřejných investic. Hejtmani se už dříve sešli s premiérem Sobotkou, od kterého dostali příslib, že kabinet nebude rušit pobočky České pošty bez jednání s kraji.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…