Vláda rozhodne, zda budou moct po víkendu otevřít další obchody nebo školy

29.04.2021 6:30

Vláda dnes podle aktuálních dat o šíření epidemie koronaviru rozhodne, zda budou moct od pondělí 3. května otevřít další obchody. Určí také, zda se ke Karlovarskému, Královéhradeckému a Plzeňskému kraji přidají další regiony, kde se budou moct do výuky ve školách vrátit rotačně žáci druhého stupně základních škol.

Vláda rozhodne, zda budou moct po víkendu otevřít další obchody nebo školy
Foto: Screen ČT24
Popisek: Premiér Babiš a ministr Arenberger v novém očkovacím centru

Jedná se o Prahu, střední Čechy a zřejmě i Liberecký kraj. Určující bude počet nakažených za posledních sedm dní na 100 000 obyvatel.

Kabinet má řešit také zajištění antigenních testů pro školáky poté, co stát musel kvůli nesplnění podmínek zrušit tendr na dodání víc než pěti a půl milionu testů pro školy.

Pokud to epidemická situace dovolí, plánuje kabinet v Praze, Středočeském a případně i Libereckém kraji umožnit chodit do školek všem, nejen předškolákům. Děti by se tam mohly vrátit po víkendu, a to bez povinného nošení roušek a bez testů. Vláda dnes rovněž posoudí, zda by se děti mohly s testem ze školy účastnit kroužků a dalších volnočasových aktivit. V současnosti mohou jen na venkovní sportoviště.

Od třetího květnového dne se mohou po několika měsících v celé republice otevřít kadeřnictví, kosmetické salony, pedikúry a manikúry, masáže a další podobné služby, podmínkou bude test.

Do konce dubna je podle vicepremiéra Karla Havlíčka třeba rozhodnout o pokračování testování ve firmách. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) ve středu uvedl, že ve školách i firmách se bude testovat na covid-19 nejméně do konce května. Případné prodloužení dál do června chce ministerstvo vyhodnotit do 7. května. O dřívějším ukončení testování se diskutuje proto, že se nepodařilo vybrat dodavatele pro další testy do škol, bez nichž vystačí jen do konce příštího týdne.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …