Vláda schválila miliardovou půjčku pro VZP, aby měla do konce roku na platby

20.11.2013 13:44

Vláda v demisi učinila jedny z posledních kroků, než bude nahrazena vládou vzniklou z nedávných parlamentních voleb. Například souhlasila s poskytnutím miliardové půjčky Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP).

Vláda schválila miliardovou půjčku pro VZP, aby měla do konce roku na platby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Martin Holcát

Bezúročná půjčka od státu má zajistit, aby VZP měla ještě do konce roku na platby za lékařskou péči. Vláda už před třemi týdny pro VZP schválila půjčku 700 milionů korun. Pojišťovna žádala dvě a půl miliardy, které jí ke konci roku budou chybět.

Vláda už schválila zvýšení plateb státu za děti, důchodce či nezaměstnané od listopadu o 400 milionů korun měsíčně. Zdravotnictví tak letos dostane navíc 800 milionů na pojistném a příští rok více o 4,7 miliardy. Celkem by zdravotní pojišťovny měly mít příští rok na péči 235 miliard, o 10 miliard víc než letos.

Ministr zdravotnictví Martin Holcát už dříve uvedl, že navýšení peněz pro zdravotnictví dosáhl jako první ministr po řadě let, jeho předchůdci Leoši Hegerovi (TOP 09) vláda opakované návrhy na zvýšení odvodů státu vždy odmítla. Za nynější miliardu pro VZP na závěr tiskové konference poděkoval.

Podle krizového štábu nemocnic, odborů a pacientů ale navýšení nepokryje propad systému. Zdravotnictví přišlo s růstem DPH o šest miliard a o stejnou částku dostaly nemocnice méně kvůli omezující úhradové vyhlášce.

Vláda také schválila návrh novely, která má zredukovat počet typů českých věznic ze čtyř na dva. Jde o stejnou předlohu, kterou kabinet projednal už koncem července. Poslanci ji ale kvůli rozpuštění Sněmovny nestihli projednat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…