Vláda schválila poplatek v nemocnici 60 korun s osvobozením dětí

06.11.2013 15:12

Vláda dnes schválila poplatek za den v nemocnici 60 korun s osvobozením dětí. Pacienti by ho mohli hradit od března, až novela zákona o veřejném zdravotním pojištění projde legislativním procesem. O schválení poplatku 60 korun a osvobození dětí a mládeže do 18 let informoval po dnešním jednání kabinetu premiér Jiří Rusnok.

Vláda schválila poplatek v nemocnici 60 korun s osvobozením dětí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Nyní se platí 100 korun za den, nemocnice ročně vyberou 2,1 miliardy korun. Po snížení částky a osvobození dětí klesne výběr o miliardu na 1,1 miliardy korun za rok. Nemocnice podle zjištění ČTK budou požadovat kompenzaci výpadku. "Přijali jsme dnes návrh z důvodu časové naléhavosti a požádali jsme sněmovnu, aby novelu projednala ve zrychleném režimu, tedy v prvním čtení," řekl premiér Rusnok. Cílem podle něho je, aby novela začala platit co nejdřív.

Pojišťovny by prý měly výpadek nahradit

Ústavní soud zrušil stokorunový poplatek v nemocnicích, ústavech, léčebnách a lázních k 1. lednu 2014 s tím, že je pro některé skupiny "rdousící". Přinejmenším v lednu a zřejmě ani v únoru, než vstoupí novela v platnost, pacienti nic platit nebudou, nemocnice tak budou každý měsíc tratit zhruba 175 milionů korun. Pokud by výpadek trval déle, hrozí v krajním případě i omezování zdravotní péče v nemocnicích.

"My požadujeme plnou kompenzaci finančního výpadku v úhradové vyhlášce na příští rok," řekl ČTK předseda Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Sohlich. Připomněl, že poplatky jsou ze zákona příjmem nemocnic, pojišťovny o to snížily úhrady. Když poplatky dva měsíce nebudou a pak zůstanou nižší, měly by pojišťovny platby navýšit, řekl.

Požadavek už sdělili zástupci nemocnic ministru Martinu Holcátovi. Jako dlouholetý náměstek velké nemocnice prý požadavek chápe, nicméně není v rozhodování sám. Navíc musí ve vyhlášce také zohlednit výrok Ústavního soudu o zrušení regulací. Návrh vyhlášky dostanou nemocnice příští týden.

Ročně hospodaří lůžková zařízení se zhruba 113 miliardami korun

Novelu bude muset projednat nová Poslanecká sněmovna, Senát a podepsat prezident. "My jsme tuto věc nepředjednávali s politickými stranami. Nezvolili jsme formu zákonného opatření, protože není o poplatku úplný konsensus," řekl Rusnok.

Podle legislativního náměstka Ministerstva zdravotnictví Martina Plíška může sněmovna projednat novelu s poplatky nejdřív v prosinci, na listopadové ustavující schůzi se totiž musí zabývat zákonným opatřením o navýšení odvodů státu. Senát by ji mohl projednat v lednu, záleží pak na tom, jak rychle ji podepíše prezident a kdy vyjde ve Sbírce zákonů, popsal Plíšek. Reálný termín platnosti podle něj je březen.

Očekává se ale také spor o to, zda poplatek vůbec zachovat, či zda nestanovit limit placení 30 dní v roce. Ministerstvo takové omezení odmítlo. Pokud by se omezil hospitalizační poplatek na 30 dní v roce, přišly by nemocnice ročně o zhruba 400 milionů korun, z poplatků by tak vybraly jen asi 650 milionů. Náklady na administraci poplatků či vymáhání sankcí za neplacení by tuto částku ještě snížily, poplatek by tak prý ztratil účel.

Ročně hospodaří lůžková zařízení se zhruba 113 miliardami korun a celé zdravotnictví spotřebuje kolem 290 miliard Kč, z nich zdravotní pojišťovny uhradí 220 miliard. V příštím roce by mohly pojišťovny zaplatit zdravotní péči až za 230 miliard, protože narostou odvody státu a očekává se i vyšší výběr pojistného.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…