Vláda schválila přistoupení Česka k fiskálnímu paktu EU

24.03.2014 13:13

Vláda schválila přistoupení Česka k fiskálnímu paktu Evropské unie. Premiér Bohuslav Sobotka to oznámil na tiskové konferenci. Zemi to zavazuje zavést do národní legislativy pravidla hlídající rozpočtovou kázeň.

Vláda schválila přistoupení Česka k fiskálnímu paktu EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání vlády premiéra Bohuslava Sobotky

Na tiskové konferenci pak premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) prohlásil, že Česká republika přistoupí ke smlouvě známé jako fiskální pakt. „ČR byla jedinou členskou zemí, která se k fiskálnímu paktu nepřipojila. Vláda to schválila jednomyslně,“ prozradil Sobotka.

Musíme získat ústavní většinu na půdě Parlamentu

„Vracíme se do hlavního proudu evropské integrace. Naše pozice je srovnatelná s pozicí dalších zemí, které přistoupili na pakt, ale ještě neplatí společnou evropskou měnou,“ vysvětlil Sobotka.

Poté připomněl, že vláda bude muset získat na půdě Poslanecké sněmovny i Senátu ústavní většinu pro schválení fiskálního paktu. „Zahájíme proto jednání s parlamentními stranami, abychom většinu získali,“ slíbil a dodal, že vláda už získala podporu na tripartitě u odborů i zaměstnavatelů.

Zdravotnictví je nepřehledné a zkorumpované. Musí se rozkrýt toky peněz

Dalším velkým tématem vládní schůze byla stabilizace systému zdravotního pojištění. Místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš (ANO) upřesnil, že se debatovalo o tom, odkud vláda vezme peníze na zvýšení platby za státní pojištěnce.

„Resort zdravotnictví je nepřehledný, zkorumpovaný, takže trváme na tom, aby se rozkryly toky peněz. V tomto roce byly provozní náklady vyšší o 27 procent. Asi je to dědictví předchozí vlády,“ myslí si Babiš.

Babiš upozornil na střet zájmů člena rady VZP

Šéf financí navrhl, aby se debatovalo o množství pojišťoven v Česku. Ministerstvo zdravotnictví by pak mělo vypracovat podrobnou analýzu celého resortu.

„Vyjádřil jsem výhrady i k fungování VZP. Je s podivem, že členem VZP je například bývalý hejtman Plzeňského kraje, který má sedm zdravotnických zařízení. To je střet zájmů, dostává ze zdravotnictví peníze. Takže by bylo vhodné, aby neseděl v radě VZP,“ navrhl Babiš na tiskové konferenci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…