Vláda schválila sedm z devíti programů pro čerpání peněz z EU

09.07.2014 21:55

Vláda dnes schválila sedm z devíti operačních programů, přes které by Česko mohlo do roku 2020 čerpat peníze z EU. Získat by mohlo téměř 600 miliard korun. Ke dvěma programům se kabinet vrátí v pondělí. Novinářům to po jednání vlády řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). V pondělí se budou ministři zabývat také tím, jak by se na financování evropských projektů měl podílet stát či jejich realizátoři.

Vláda schválila sedm z devíti programů pro čerpání peněz z EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

"Vláda udělala podstatný krok v rámci toho, aby ČR dohnala určité zpoždění (v přípravách na čerpání peněz z EU), které nabrala díky tomu, že tady byla přechodná vláda a předčasné volby," uvedl Sobotka. Řekl, že přípravy žádné zpoždění nenabírají a postupují podle harmonogramu, který si kabinet stanovil. Věří, že by Česko mohlo začít evropské finance čerpat začátkem příštího roku.

Česko musí návrhy operačních programů zaslat Evropské komisi do 17. července

Vláda dnes schválila operační programy Zaměstnanost, Životní prostředí, Doprava, Výzkum, vývoj a vzdělávání či Praha - pól růstu. Přijala také Program rozvoje venkova a Integrovaný regionální program. Vrátí se ještě k programům Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost a Technická pomoc. Premiér předpokládá, že oba kabinet v pondělí schválí.

Česko musí návrhy operačních programů zaslat Evropské komisi do 17. července. Pak s ní bude republika vyjednávat o jejich konečné podobě a o Dohodě o partnerství. "Naše ambice je mít během letošního podzimu schválenu jak Dohodu o partnerství, tak všechny operační programy tak, abychom mohli začít vypisovat výzvy (k podávání žádostí o peníze) hned z kraje příštího roku... Nechceme nabrat zpoždění hned na začátku tak, jak se to stalo předcházejícím vládám," řekl Sobotka. Podle něj se chce vláda na dohodě a podobě všech českých operačních programů domluvit ještě s touto Evropskou komisí předtím, než ji vystřídá nový sbor.

V pondělí se bude kabinet zabývat také tím, jak by se měl stát či realizátoři podílet na spolufinancování evropských projektů. Dosud 15 procent rozpočtu prospěšných aktivit zajistil stát. Podle návrhu ministerstva financí by si nově měly aspoň pět procent financí obstarat samy neziskové organizace. Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) s tím nesouhlasí a navrhl, aby neziskovky na sociální začleňování, sociální služby a vzdělávání nemusely k evropským prostředkům nic dokládat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…