Vláda se bude zabývat hračkami. Těmi nebezpečnými

14.06.2015 9:28

Vláda v pondělí projedná zpřísnění limitů pro obsah některých nebezpečných látek v hračkách. Jde o látky TCEP, TDCP, TCCP a Bisfenol A. Změny se týkají pouze hraček určených pro děti do tří let a hraček určených k vkládání do úst, kde je vyšší riziko požití nebezpečné látky. Vyplývá to z předkládací zprávy k novele.

Vláda se bude zabývat hračkami. Těmi nebezpečnými
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze vlády. Na programu byl mimo jiné fiskální výhled České republiky

Cílem návrhu je sjednocení české legislativy s evropskými směrnicemi. Naopak v případě niklu Vědecký výbor pro zdravotní a environmentální rizika EK usoudil, že povolení k jeho používání lze bezpečně rozšířit kromě užití v nerezové oceli i na užití v elektrických částech hračky. V tomto směru tedy došlo k uvolnění regulace, uvádí zpráva.

TCEP je ester kyseliny fosforečné a používá se v polymerech jako změkčovadlo zpomalující hoření. Je klasifikován jako karcinogenní látka kategorie dvě a látka toxická pro reprodukci kategorie 1B. TDCP a TCPP jsou halogenové deriváty TCEP. Tyto látky představují podobné riziko jako TCEP a tudíž by pro ně měly platit stejné limity.

Bisfenol A je chemická látka, která se používá jako monomer při výrobě polykarbonátových plastů. Polykarbonátové plasty se mimo jiné používají při výrobě hraček. Bisfenol A je klasifikován jako látka toxická pro reprodukci kategorie dva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…