Vláda se bude zabývat státní pomocí při útlumu Dolu Paskov

27.04.2014 15:33

Vláda se na svém pondělním zasedání bude zabývat státní pomocí v souvislosti s útlumem těžby černého uhlí v Dole Paskov. Těžba v dole dle dohody státu se společností New World Resources (NWR), která důl ovládá, by měla pokračovat tři roky a vláda zaplatí 600 milionů korun na sociální programy horníků. Po schválení kabinetem musí dohodnutou pomoc schválit Evropská komise.

Vláda se bude zabývat státní pomocí při útlumu Dolu Paskov
Foto: Daniela Černá
Popisek: Důl Paskov

Finální verze dohody podle ředitele legislativního odboru Ministerstva financí Roberta Pelikána pro stát představuje přijatelný kompromis. „Stát nebude muset vydat ani korunu, dokud OKD nesplní všechny svoje závazky, dokud nezajistí provozování dolu v plném rozsahu až do konce roku 2017," uvedl. Dodal, že dohoda obsahuje mechanismy, které zajistí, že státní pomoc půjde výhradně horníkům, ne akcionářům.

Z dohody vyplývá, že firma bude do konce roku udržovat minimální průměrný počet 1800 kmenových zaměstnanců dolu. Během roku 2017 se počet zaměstnanců dolu může snížit na 1600.

Dojednaná dohoda bude neplatná, pokud by dle mezinárodních srovnávacích standardů od 1. července 2014 do 31. prosince 2017 po tři po sobě následující čtvrtletí klesla cena uhlí pod 110 USD za tunu. OKD si rovněž ponechává možnost provozovat Důl Paskov po roce 2017, pokud se tak rozhodne. Dohoda pozbývá platnosti v případě, že čistý zisk dolu bude v průběhu nejméně čtyř po sobě následujících čtvrtletí v součtu kladný.

Společnost OKD, která čelí velkým ekonomickým potížím, loni v září oznámila, že Důl Paskov zavře. Zástupci firmy tehdy sdělili, že ponese-li náklady útlumu jen OKD, zavře důl k 31. prosinci 2014. V Dole Paskov pracuje 2500 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…