Vláda se nepostavila komunistickému návrhu o majetkových přiznáních

14.07.2014 21:20

Kabinet v pondělí vyjádřil neutrální stanovisko k návrhu opozičních komunistů na zavedení majetkových přiznání. Vyplývá to z výsledků jednání vlády zveřejněných na internetu. Předběžné stanovisko pro pondělní zasedání přitom bylo k návrhu KSČM poměrně kritické. Předloha komunistických poslanců by podle něj nevedla k zabránění daňovým únikům. Bylo by možné ji obcházet a kvůli řadě nedostatků je prakticky nepoužitelná, stálo v dokumentu.

Vláda se nepostavila komunistickému návrhu o majetkových přiznáních
Foto: Hans Štembera
Popisek: peníze, ilustrační foto

Lidé by museli podle návrhu přiznat majetek v hodnotě nad deset milionů korun, firmy nad 30 milionů korun. Majetek pořízený z nezdaněných peněz by úřady zdanily sto procenty a podaly by podnět policii. Norma vychází z předchozích předloh KSČM, komunistům se je ale nepodařilo ve Sněmovně prosadit.

Bohatší lidé a firmy by museli podávat přiznání pravidelně

Kabinet, který chce předložit vlastní návrh, se v předběžném stanovisku pozastavil mimo jiné nad stoprocentní daní, podle něj by se ve skutečnosti jednalo o zvláštní formu trestu propadnutí majetku. Částka by prý mohla být vyšší, než jeho hodnota v případě prodeje. Vláda navíc poukazovala na nárůst administrativní zátěže. Předloha předpokládá, že lidé a firmy by museli přiznávat vedle nemovitostí například vozidla, lodě a letadla, přičemž úřady mohou čerpat údaje z katastru nemovitostí, registru silničních vozidel, leteckého rejstříku a plavebního rejstříku, vypočítal dokument pro vládu.

Bohatší lidé a firmy by museli podle normy podávat přiznání pravidelně. Pokud by předloha platila, poprvé by to bylo příští rok. V případě, že by tak neučinili, hrozila by jim podle návrhu až milionová pokuta. Navrhovaná stoprocentní daň by měla být podle předkladatelů účinnou hrozbou proti legalizaci nezákonně získaných peněz.

O předloze rozhodnou po posouzení vládou zákonodárci. Kabinet se zavázal podat vlastní verzi majetkových přiznání. Projednat by ji měl podle dřívějších informací v září.

reklama

autor: vfe, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…