Vláda se nerozpadne, myslí si ministerský novic Havlíček

26.04.2017 18:18

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD). Kromě mobilních operátorů se probírala také situace kolem jaderné elektrárny v Dukovanech.

Vláda se nerozpadne, myslí si ministerský novic Havlíček
Foto: ČSSD
Popisek: Jiří Havlíček

„Ministr průmyslu a obchodu není regulátor. Ministerstvo nemůže stanovovat ceny za data. Stát nemá žádnou možnost, jak do cenotvorby vstupovat. Ministerstvo je tu od toho, aby vytvářelo legislativu,“ vyjádřil se Havlíček k dlouhodobě diskutovaným cenám za služby mobilních operátorů. 

Řeč byla i o předsedkyni Energetického regulačního úřadu Aleně Vitáskové, jíž v brzké době bude končit mandát. „Mně se to velmi obtížně hodnotí. S paní předsedkyní jsme se ještě nesešli, schůzku máme naplánovánu na konec května. Nechce se mi hodnotit její působení v čele takto významné instituce,“ dodal.

Nově bude ve vedení ERÚ pětičlenný sbor. „My už jsme ten proces výběru zahájili. Chceme být maximálně otevření. Jsme si vědomi toho, že na trhu potenciálních kandidátů nebude mnoho,“ podotkl Havlíček s tím, že lhůta končí 30. dubna.

A hovořilo se i o případné dostavbě jaderné elektrárny Dukovany. „Máme tři pracovní skupiny, každá se zabývá určitým segmentem. Řeší se určité otázky legislativní. Změna stavebního zákona by nám to mohla urychlit – zkrátit to zpoždění. Kruciální otázka je však to, kdo to zaplatí,“ řekl Havlíček.

Závěrem se pak Havlíček vyjádřil i k budoucnosti současné vlády, která je podle moderátorky ve sporu kvůli korunovým dluhopisům ministra financí Andreje Babiše (ANO).

„Nemyslím si, že to riziko rozpadu vlády tady je. Neprospělo by to ničemu. Vláda je tu od toho, aby vládla. Aby dotáhla věci, které jsou rozdělané. Má k tomu šest sedm měsíců. Je potřeba, aby se všechny koaliční strany držely toho cíle. Věřím, že vláda dovládne do konce mandátu,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…