Vláda se neshodla o zákazu kouření v restauracích, návrh ANO jen poslala poslancům

27.08.2014 20:58

Vláda ve středu nepodpořila, ani neodmítla návrh poslanců z hnutí ANO na úplný zákaz kouření v restauracích. Při debatě o tomto bodu se totiž nedokázala shodnout na společném postoji. V předběžném stanovisku kabinet uvedl, že se záměrem obecně souhlasí, dává ale přednost vlastní, širší verzi novely příslušného zákona, kterou by mělo Ministerstvo zdravotnictví předložit do konce roku.

Vláda se neshodla o zákazu kouření v restauracích, návrh ANO jen poslala poslancům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cigarety

„My jsme se dohodli, že tady na tom návrhu nebudeme lámat koalici, ani jednotlivé strany," řekla novinářům ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD), podle níž se nenašel dostatek hlasů ani pro schválení návrhu, ani pro negativní, či neutrální stanovisko. Kabinet tak výjimečně nepřijal žádné. I tak ale nyní půjde návrh do sněmovny.

Marksová také uvedla, že i když většinově podle ní vláda tíhne k úplnému zákazu kouření, zazněly i některé legislativně-technické výhrady k návrhu. „Vláda zastává názor, že v této oblasti je nezbytné připravit komplexní návrh opatření před škodami působenými nejenom tabákovými výrobky, ale také alkoholem a jinými návykovými látkami," stálo již v předběžném stanovisku k dnešnímu jednání.

Předloha poslanců ANO zařazuje mezi místa, kde lidé nesmějí kouřit, vnitřní prostory veřejného stravování. Veřejnost je podle předkladatelů na restrikci připravena a pro provozovatele restaurací nebude představovat žádné náklady. „Proto není vhodné čekat na schválení vládního návrhu," stojí v důvodové zprávě.

Vláda však nynější předloze v předběžném stanovisku vyčetla nejasnost výkladu některých termínů, k nimž v předběžném stanovisku řadí „vnitřní prostor", „kouření" a „zařízení společného stravování". Není tak prý zřejmé například to, zda by se zákaz vztahoval jen na tabákové výrobky, nebo rovněž na elektronické cigarety.

Norma chystaná na Ministerstvu zdravotnictví by vedle zákazu kouření v restauracích zavedla například restrikci prodeje alkoholu a cigaret v automatech. Restaurace by navíc musely nabízet jeden nápoj bez alkoholu levněji než alkoholický nápoj stejného objemu. Kouřit by se nesmělo ani ve venkovních areálech nemocnic.

Předlohu poslanců ANO by sněmovna mohla projednávat na zářijové schůzi. Předkladatelé normy chtějí, aby ji dolní komora schválila zrychleně už v úvodním kole; dva sněmovní kluby nebo skupina nejméně pěti desítek poslanců ale můžou takovému postupu zabránit. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…