Vláda se o řešení situace kolem Dolu Paskov neshodla

09.04.2014 15:31

Vláda podle informací ČTK přerušila dnes debatu o řešení situace kolem Dolu Paskov. Znovu by se k bodu měl kabinet vrátit 28. dubna. Vládní koalice se kvůli státní pomoci pro OKD přela. Původní návrh ČSSD počítal s tím, že stát vydá zhruba 1,1 miliardy korun za podmínky, že OKD do konce roku 2016 podpoří ztrátovou těžbu v dole.

Vláda se o řešení situace kolem Dolu Paskov neshodla
Foto: Daniela Černá
Popisek: Důl Paskov

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se ale v pondělí s firmou NWR, která OKD vlastní, dohodl na tom, že Paskov bude fungovat do konce roku 2017 a vláda poskytne o půl miliardy méně, a to na sociální programy horníků. Podle ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) je třeba dohodu dopracovat. Pokud klesnou ceny uhlí, buď podle Mládka vzroste kompenzace státu, nebo se zkrátí těžba v dole. Ceny uhlí by podle analytiků oslovených ČTK v následujících měsících a letech už klesat neměly.

Společnost OKD, která čelí velkým ekonomickým potížím, loni v září oznámila, že Důl Paskov zavře. Zástupci firmy tehdy sdělili, že ponesou-li náklady útlumu jen OKD, důl se zavře k 31. prosinci 2014. V Dole Paskov pracuje 2500 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…