Vláda se podle komunistů musí postavit nátlaku Evropské komise

04.09.2015 11:12

Komunisté vyzvali vládu, aby na dnešním mimořádném summitu Visegrádské skupiny (V4) k migrační krizi požadovala od svých partnerů jednotný postup vůči „nelegitimnímu nátlaku Evropské komise“. Evropská komise podle KSČM nic k řešení současné situace neučinila a zmohla se pouze na snahu o přerozdělení uprchlíků.

Vláda se podle komunistů musí postavit nátlaku Evropské komise
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Největší opoziční strana v tiskové zprávě po jednání svého vedení uvedla, že setkání V4 považuje za důležité, ale opožděné. Česká vláda, která nyní Visegrádu předsedá, měla prý summit iniciovat dříve a předejít tak nátlakovým vyjádřením některých evropských politiků.

Komunisté konkrétně zmínili vyjádření Francie nebo Rakouska. „Dále je hanbou české vlády, že se dosud ostře neohradila proti výrokům rakouské ministryně vnitra a nepožadovala omluvu,“ uvedli například v narážce na slova Johanny Miklové-Leitnerové o tom, že by se pro nesolidární země mohly seškrtat evropské fondy.

„Řešení uprchlické krize musí mít jistě mezinárodní rozměr, nemůže být ale diktátem vůči těm, kteří ji nezavinili,“ jsou přesvědčeni komunisté. „Současná katastrofální situace potvrzuje, že azylová politika EU má mezery a je třeba projednat konkrétní aktivní kroky. Evropská komise je pasivní a doposud neudělala nic k řešení migrační krize, zatím se zmohla pouze na snahu o přerozdělení imigrantů mezi členské země EU a přidělení určitých finančních prostředků vybraným členským zemím na jihu EU,“ stojí dále v tiskové zprávě.

„KSČM vyzývá českou vládu, aby na jednání Visegrádské čtyřky jasně požadovala od svých partnerů jednotný postup vůči nelegitimnímu nátlaku Evropské komise a naopak požadovala od ní konkrétní kroky k ochraně vnější hranice EU v souladu s lisabonskou smlouvou,“ poznamenala také KSČM. Nutné je podle ní přijmout veškerá opatření, která pomohou řešit situaci přímo na místech, odkud běženci přicházejí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…