Vláda se podle lidovců vůbec nevěnuje integrační politice

14.09.2012 20:27

Pokud by lidovci opět mohli promluvit do vládní agendy, prosazovali by obnovení funkce ministra pro menšiny, nebo žádali, aby téma integrace spadalo pod jedno ministerstvo. Současná vláda podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka a sociologa Ivana Gabala, který jde do senátních voleb jako nestraník s podporou KDU-ČSL a Strany zelených, integrační politiku zcela ignoruje. Problém sociálního vyloučení, a to nejen Romů, přitom narůstá.

Vláda se podle lidovců vůbec nevěnuje integrační politice
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

¨"Ve vládě se této věci vůbec nikdo nevěnuje, pokud se přestane dělat prevence, skončí to v resortu represivním, to znamená v resortu vnitra, a my budeme obrovské částky vydávat na to, že se nám mohou stát nepokoje, jak už jsme to viděli v náznacích," řekl Bělobrádek novinářům během programové konference strany. Peníze podle něj musejí jít hlavně do školství, aby děti v sociálně vyloučených oblastech měly naději dostat se alespoň na střední školu. "Děti, které se špatně narodí, nemají šanci kvalitního vzdělání," konstatoval.

Kabinet zcela změnil směr

Mapu sociálně vyloučených lokalit kopírují podle Gabala nejhorší výsledky českých žáků v mezinárodních srovnávacích testech. Je podle něj přitom třeba věnovat se nejen Romům, ale všem žijícím v krajích, kterých se sociální vyloučení týká - tedy severozápadu Čech a Moravskoslezského a Olomouckého kraje. "Je to regionální problém, nebudeme řešit lokality, problém romských lokalit, my musíme řešit problém Karlovarského, Libereckého, Moravskoslezského a Olomouckého kraje," uvedl.

Současná vláda podle něj zcela změnila směr, když rozhodla, že nebude provádět integrační politiku. Nejhůř se to odrazilo ve školství, které "nedokáže učit ty, kteří se nenaučí doma". "To, co chceme udělat se zkvalitněním školství, musí být pro všechny děti. Šance a vzdělanostní dráhy z těchto čtyř krajů jsou deformované, snížená gramotnost se tam týkala i neromských dětí," uvedl Gabal ke čtyřem vyjmenovaným krajům.

Řešit je podle sociologa nutné i přerozdělování sociálních dávek na bydlení, třeba tak, že v každém bytě, kam tyto dávky půjdou, bude regulované nájemné. Ve školství vidí cestu z problémů sociálně vyloučených i senátor KDU-ČSL Jiří Čunek, který ještě jako starosta Vsetína vystěhoval Romy do kovových obytných buněk. I po více než šesti letech, které uplynuly od kritiky, kterou za to sklidil, tvrdí, že šlo o řešení dobré a obvyklé v dalších evropských státech.

Chystá se celodenní konference k tématu

Pro integraci Romů je podle něj třeba minimalizovat dobu, kterou děti tráví v ghettech. Jako recept vidí například povinné doučování. V projevu vzpomenul císařovnu Marii Terezii, která podle něj pochopila, že se sama musí postarat o převýchovu romských dětí, a dávala je do neromských rodin, aby byly vytrženy od rodového zatížení. "Děti vytrhávat na delší časový úsek není správné, je dobře, aby měly kontakt s rodinou. Nicméně je třeba, aby přes den byl co nejmenší," uvedl. Dospělí by pak podle Čunka, který bude za měsíc obhajovat mandát, měli dostat "povinnost odpracovat si dávky".

Řešení problému sociálního vyloučení chce podle Bělobrádka KDU-ČSL propracovat s odborníky, mělo by být i náplní jedné z připravovaných celodenních monotematických konferencí strany.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …