Vláda se pokusí zlepšit čerpání z evropských fondů

01.05.2012 12:18

Nečasův kabinet projedná materiál o výběru zaměstnanců implementujících fondy EU a a sankcích pro nedodržení předepsaných postupů. Dokument pro vládu připravilo ministerstvo pro místní rozvoj.

Vláda se pokusí zlepšit čerpání z evropských fondů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Plný název materiálu je "Metodika výběru zaměstnanců implementujících fondy EU v programovém období 2007-2013 a v programovém období 2014+". "Původně jsme dokument připravovali až pro nové programové období, nakonec jsme se ho ale rozhodli uplatnit už na období současné," vysvětlila pro  mluvčí MMR Jana Jabůrková. Zpřísnění metodického pokynu, který platí až na některé úpravy už od roku 2009, si vyžádala Evropská komise. A protože má mít novinka závazný charakter, legislativně to podpoří forma vládního usnesení.

Jasně daná pravidla

Nová metodika kromě popisu procesu výběru zaměstnanců a zveřejňování inzerátů na volné pozice řeší také důsledky porušení postupů a udělování sankcí za nedodržení postupů v ní uvedených. "Dokument byl několikrát projednáván s Evropskou komisí, která trvá na poměrně přísných sankcích uvedených v dokumentu," připojila Jabůrková, konkrétní výši postihů ale neuvedla.



"V případě, že se dotčené útvary nebudou těmito postupy řídit, výdaje spojené s takto vybranými zaměstnanci nebudou způsobilé k úhradě z prostředků EU a budou muset být hrazeny z prostředků jednotlivých subjektů," uvedla dále mluvčí MMR.

V případě květnového schválení kabinetem bude metodika účinná od 1. července 2012. Dokument bude závazný pro všechna ministerstva implementující strukturální fondy a fondy soudržnosti. Doporučující charakter budou mít pravidla pro pražského primátora, předsedy Regionálních rad regionů soudržnosti a pro ministra zemědělství.

"Evropská komise vnímá tento materiál jako klíčový dokument pro zajištění transparentního a rovného přijímání zaměstnanců podílejících se na implementaci fondů EU s jasně vymezenými pravidly výběru zaměstnanců," doplnila Jabůrková. Připomněla, že v Česku dosud chybí služební zákon.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ať žije Ukrajina.“ Střelec na Fica: Důkazy se kupí jeden za druhým

15:15 „Ať žije Ukrajina.“ Střelec na Fica: Důkazy se kupí jeden za druhým

Juraj Cintula, který spáchal neúspěšný atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, podporoval pror…