Vláda se postavila neutrálně k zákazu privatizace státních lesů

22.12.2014 19:02

Vláda dnes podle očekávání zaujala neutrální stanovisko k novele lesního zákona, která by zabránila, až na výjimky, privatizací státních lesů. Informovalo o tom tiskové oddělení vlády. Změnu zákona navrhuje zastupitelstvo Středočeského kraje. O předloze nyní rozhodne parlament, stanovisko vlády je pro zákonodárce jen doporučující.

Vláda se postavila neutrálně k zákazu privatizace státních lesů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cesta v lese

Materiály, připravené pro jednání vlády, sice snahu Středočeského kraje vítají, zároveň však podle nich má navržená novela nedostatky. Neobsahuje třeba výjimky z převodů státních lesů, což by mohlo ztížit její praktické využití. „Zákaz by se neměl například vztahovat na restituční převody nebo na převod lesních pozemků ve vlastnictví státu do vlastnictví vyšších územních samosprávních celků pro účely výuky na středních lesnických školách,“ uvádí vládní materiál.

Středočeská předloha uvádí pouze to, že „za zcizení se nepovažují odůvodněné směny pozemků“ a scelování, zarovnání nebo prodej odloučených lesních pozemků. Materiál připravený pro ministry označuje tuto formulaci za nepřesnou a navrhnul ji upravit.

K prosazení takzvané nezcizitelnosti státních lesů se kabinet ČSSD, ANO a KDU-ČSL zavázal ve vládním prohlášení. Kabinet ale chce dát přednost zpracování vlastní normy, a to i z toho důvodu, že Středočeši úpravu dostatečně nezdůvodnili a odkazují jen na praktické zkušenosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…