Vláda se přihlásí o škodu od ProMoPro. Spočítala ji na 388 milionů

28.02.2014 17:08

Stát se s konečnou platností přidá mezi poškozené subjekty v probíhajícím trestním řízení v kauze ProMoPro. Oznámil to vedoucí Úřadu vlády ČR Pavel Dvořák. V kauze týkající se českého předsednictví EU v roce 2009 bylo dosud obviněno 12 lidí, ale tehdejší místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra mezi nimi není.

Vláda se přihlásí o škodu od ProMoPro. Spočítala ji na 388 milionů
Foto: Redakce
Popisek: Kauza ProMoPro je spojována mimo jiné s ministrem obrany Alexandrem Vondrou

„Po důkladném seznámení se s celou agendou a na základě externího odborného právního posudku žádáme o náhradu škody u všech 12 dosud obviněných osob, kterými jsou tehdejší jednatel společnosti ProMoPro, zástupci spolupracujících obchodních společností a případně další spolupodílející se osoby, včetně tří bývalých zaměstnanců Úřadu vlády České republiky, kteří byli odpovědní za tuto zakázku,“ oznámil vedoucí Úřadu vlády ČR Pavel Dvořák.

Celé vyjádření z Úřadu vlády si můžete přečíst ZDE.

Obviněným je přičteno na vrub hned několik trestných činů. Jde např. o obvinění z trestného činu podvodu, trestného činu legalizace výnosu z trestné činnosti nebo trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku.

Tehdejší vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra (ODS) jakoukoli vinu na možné předražení zakázky popřel a mezi stíhanými není. Připomeňme, že společnost ProMoPro měla zajistit audiovizuální služby právě v době českého předsednictví. V roce 2011 tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) uvedl, že zakázka mohla být předražená.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…