Vláda se sejde po třech týdnech, řešit bude i platy učitelů

24.08.2016 6:08

Ve Strakově akademii se dnes sejde vláda po třítýdenní prázdninové pauze. Znovu se vrátí ke zvýšení platů učitelů a nepedagogických pracovníků ve školství. Aby mohli dostat od září přidáno, musejí dnes ministři schválit změnu tarifních tabulek. Kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) bude jednat také o ohraničení věku pro odchod do důchodu, a to ve variantách 65 nebo 67 let. Kabinet rovněž posoudí návrh, aby důchodový věk pro jednotlivé generace vlády přehodnocovaly na základě doby dožití každých pět let.

Vláda se sejde po třech týdnech, řešit bude i platy učitelů
Foto: Archiv PL
Popisek: Úřad vlády ČR

Další dvě předlohy ministerstva práce a sociálních věcí se týkají změn v pracovním právu, první zejména agenturních pracovníků. Novela zákoníku práce nově upraví výpočet dovolené či podmínky pro práci z domova. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) předloží novelu, podle které by se měly odvody státu do zdravotnictví od roku 2018 valorizovat pravidelně. Stát by v době recese příspěvek za děti, důchodce či nezaměstnané ještě navyšoval v rámci anticyklického mechanismu, v době konjunktury by platil méně.

Opakování sporů, které předcházely první prezidentské volbě před více než třemi lety, by měla zabránit změna v pravidlech pro sběr podpisů pro kandidáty. Ke jménům na petičních arších by mohlo přibýt jako povinný údaj číslo občanského průkazu nebo pasu. Také by se mohl snížit potřebný počet podporovatelů z 50.000 na 8000. Ve druhém případě, který by si ale vyžádal změnu ústavy, by museli petenti předložit svůj úředně ověřený podpis. Ministři dnes rozhodnou, jakou variantu změn zákonů podpoří.

Vláda také posoudí novelu, podle které budou mít lidé, kteří mají trvalé bydliště na obecních úřadech, toto napsáno v občanských průkazech.

Kvůli sporům s vládní ČSSD stáhl z dnešního programu zasedání ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) novelu vodního zákona, která měla mimo jiné zvýšit poplatky za čerpání podzemních vod. Kabinet se bude zabývat také několika senátními předlohami, věcným záměrem zákona o podpoře výzkumu, vývoje a inovací.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…