Vláda se vrátí k projednávání přistoupení ČR k fiskálnímu paktu

24.03.2014 6:10

Vláda se dnes vrátí k projednávání přistoupení Česka k fiskálnímu paktu Evropské unie. Kabinet debatu přerušil na svém únorovém zasedání. Pakt zavazuje země EU k tomu, aby do národní legislativy zavedly pravidla hlídající rozpočtovou kázeň. Vláda také projedná zakázku Ministerstva vnitra, kterou chce zajistit výrobu bezpečnějších cestovních pasů.

Vláda se vrátí k projednávání přistoupení ČR k fiskálnímu paktu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Večerní jednání vlády

Co se týče fiskálního paktu, podle premiéra Bohuslava Sobotky by se Česko jeho hlavními opatřeními řídilo až poté, co přijme euro. Vláda v únoru debatu přerušila kvůli nejasnostem, jak by měla být smlouva v souladu s Ústavou schválena. Sobotka dříve uvedl, že přistoupení k paktu by vláda mohla definitivně přijmout na začátku léta. O návrhu vlády by mezitím měly jednat parlamentní výbory nebo i tripartita.

Ministerstvo dopravy se na dnešním jednání vlády pokusí odvrátit arbitráž s firmou Kapsch. Ta zažalovala Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) o téměř 156 milionů korun kvůli dluhům za provoz části palubních jednotek používaných v elektronickém mýtném systému. Vláda se dnes bude zabývat dohodou o narovnání a uznání dluhu.

Pravděpodobně se záporným stanoviskem vlády skončí návrh Úsvitu o zavedení územní příslušnosti exekutorů podle krajů. Podle hnutí by předloha snížila náklady exekucí. Předběžné stanovisko kabinetu ale tvrdí, že norma vykazuje nedostatky, které by mohly exekuční řízení ztížit a zhoršit postavení věřitelů i dlužníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …