Vláda se zřejmě postaví proti změnám u doplatků na bydlení. Volá po nich ODS

08.06.2013 10:51

Vláda by na středečním jednání neměla podle předběžného stanoviska souhlasit se změnou výplat doplatků na bydlení, jak navrhla skupina poslanců ODS. Kabinet uznává, že výdaje na tyto dávky rostou; patrně ale upozorní na to, že chystá celkovou úpravu sociálního bydlení, která bude doplatky zahrnovat.

Vláda se zřejmě postaví proti změnám u doplatků na bydlení. Volá po nich ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na středečním jednání vlády byli přítomni kromě Karla Schwarzenberga a Kamila Jankovského všichni ministři

Majitelé ubytoven by je měly podle návrhu ODS dostávat výhradně na jednu místnost nebo byt. Nyní je možné, že jich čerpají hned několik podle počtu ubytovaných a inkasují částky, které mnohonásobně převyšují obvyklé nájemné, stojí v důvodové zprávě novely zákona o hmotné nouzi.

V loňském roce bylo na doplatek vypalceno 1,67 miliardy

Předloha vymezuje takzvaný okruh společně posuzovaných osob pro výplatu dávky. Úřady by jej podle novely určovaly na základě hlášení k trvalému pobytu nebo podle skutečného stavu. Předloha podle spolupředkladatelky Ivany Řápkové umožní úřadům práce vyplácet doplatek jen do výše nájemného, které je v místě obvyklé.

Vymezení okruhu společně kritizovaných osob kritizuje předběžné stanovisko pro vládu. Uvádí mimo jiné, že hlášení k trvalému pobytu má ze zákona jen evidenční charakter a nemůže byt kritériem pro poskytnutí dávky. Není prý možné je použít pro cizince, kteří se také mohou ocitnout v hmotné nouzi.

Občanští demokraté uvádějí, že za současnou situací stojí sociální reforma platná od loňského roku. Ve sněmovně se prý norma změnila tak, že okruh společně posuzovaných lidí je možné stanovit jen těžko. Zatímco v roce 2011 vyplatily úřady podle důvodové zprávy na doplatku na bydlení 850 milionů korun, loni to bylo už 1,67 miliardy korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…