Vláda souhlasila s podporou majitelů lesů kvůli kůrovci. Jde o stovky milionů

10.06.2019 16:58

Vlastníci a nájemci lesů či majitelé lesních školek získají pro boj s kůrovcovou kalamitou podporu od státu v podobě investičních úvěrů a pojištění. Počítá s tím materiál Ministerstva zemědělství (MZe), který dnes schválila vláda. Informoval o tom tiskový odbor vlády. Pro letošní rok je podle návrhu na úvěry mimo jiné vyčleněno 210 milionů korun. Zvýšit se má i státní příspěvek na pojištění lesních porostů.

Vláda souhlasila s podporou majitelů lesů kvůli kůrovci. Jde o stovky milionů
Foto: CHKO Beskydy
Popisek: Přírodní rezervace Poledňana v Beskydech.

MZe tak reaguje na kůrovcovou kalamitu, která negativně ovlivňuje ekonomiku lesních podniků. Cena dřeva klesá, protože se na trh dostává extrémní množství dříví, a správy lesních majetků nemají dostatek peněz. Podle odborníků je situace nejhorší v historii českého lesnictví.

Schválený materiál obsahuje návrh pravidel nového programu Investiční úvěry Lesnictví, který doplňuje už existující finanční nástroje Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF). Ty bude možné kombinovat s nevratnou (grantovou) podporou. Peníze budou poskytovat Ministerstvo zemědělství a lesnický fond.

„Z rozpočtu MZe bude také pokryta zejména nenávratná podpora ve formě snížení jistiny poskytnutého úvěru v hodnotě cca 65 milionů korun,“ uvádí se v materiálu. Investiční podpora má přispět k tomu, aby si vlastníci rychleji pořídili lesnickou techniku a pomohla se řešit aktuální kalamita.

Program se týká vlastníků, nájemců, vypůjčitelů lesa (včetně obcí či dobrovolných svazků obcí) i firem, které provozují lesní školky na pěstování sazenic. Úročený investiční úvěr bude možné podle návrhu poskytnout od 100 000 do deseti milionů korun se splatností maximálně 15 let.

V rámci programu finanční podpory Pojištění lesních porostů ministerstvo také navrhlo, aby se v daném roce zvýšil maximální limit podpory na 50 procent prokázaných uhrazených nákladů na pojištění lesních porostů. Původně bylo 30 procent. Podpory poskytuje lesnický fond. Cílem je motivovat vlastníky lesů, aby uzavírali pojištění na své lesní majetky, a lépe tak chránili své podnikatelské aktivity. Sjednotit se mají i podmínky bezdlužnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…